TYRKISKE RETTER
EZME
Er en tyrkisk forret, som fremstilles ved at blande tomater, grøn peber, hvidløg, løg, persille, peberpasta, citronsaft, olivenolie, granatæblesirup , mynte, rød peber og salt. Man kan ogsaa tilsætte lidt chili.
Ezma spiser ofte sammen med kebab.
Opskriften på krydret pasta kan være meget forskellig fra region til region i Tyrkiet.
Det findes i mange varianter, og jeg er helt sikker paa at mange har smagt ”Ezme” i Alanya –
Naar du gaar ud at spise, serveres den næsten alle steder sammen med Lavas (Ballonbrødet) eller anden form for brød, sammen med den hvide ”Haydari” dressing.
Autentisk Tyrkisk lavaş brød
af Elizabeth Taviloglu
Hvis man har spist på et ægte tyrkisk kebabhus eller ocakbaşı , er man sikker på at have smagt dette klassiske brød fra det sydøstlige Tyrkiet.
Du kan bruge denne opskrift til at bage autentisk tyrkisk l avaş (lah-vahsh) derhjemme. Det er ikke kun lækkert, det smager godt, men det tager lidt tid at lave.
Lavaş , der undertiden hedder “ballonbrød”, er tynd og sprød og puffer op naar det bages.
Brødet serveres helt varmt, det bruges ogsaa som forret til Kebab, og mange andre retter. Der bliver ofte serveret tyrkisk tatostostost – stykker af usaltet smør fra landsbyen og en krydret tomat dip (ezme) – samt en hvid dressing Kaldet Haydari.
I Alanya, har L avaş brødet været populært i aartier, turisterne elsker det, derfor bliver det serveret rigtigt mange steder, baade på turiststeder, og på de lokale steder.
Oftest serveres brødet som en gratis forret.
Opskrift.
- 2 1/2 tsk gær (aktiv tør)
- 1 1/4 kopper vand (varm)
- 2 teskefulde sukker
- 4 spiseskefulde smør (eller margarine)
- 3 1/2 kopper mel
- 2 1/2 tsk salt
- Pynt: sesamfrø
- Rør den tørre gær og varmt vand sammen, indtil gæren er opløst.
- Tilsæt sukkeret og rør igen, indtil det er opløst. Sæt gærblandingen til side på et varmt sted for at lade det hæve.
- Efter 15 minutter, rører du smørret i gærblandingen.
- I en separat skål blandes mel og salt sammen. Tilsæt de tørre ingredienser til gærblandingen.
- Smør indersiden af en dyb skål med lidt olivenolie, læg dejen indeni og dæk til med plastfolie.
- Lad dejen hæve op på et varmt sted i ca. 15 minutter. Vend dejen ud paa lidt mel, paa bordet, og lad det hæve i 15 minutter igen
- Kom igen dejen i en smurt skaal, denne gang skal det hæve i ca. 2 timer. Dejen skal fordobles i størrelse.
- Forvarm ovnen til (250 C). Vend dejen ud på en melet overflade og pres det
- Skær dejen i 2 halve, skær derefter hver halvdel i 3 lige store stykker.
- Form brikkerne i bolde og dække dem med plastfolie og lad dem hæve på den melede overflade i 15 minutter.
- Brug dine hænder eller en kagerulle, lav plade ud af hvert stykke dej.
- Fortsæt med at presse brødet fladt, indtil den bliver meget tyndt
- Drys sesam og nigella frø på dejen og rul den fast med kagerullen
- Smør til at opbevare bageplader med lidt olivenolie og læg 3 dejstykker på hver.
- Bages i ca. 8 minutter, indtil brødet er hævet op, og de begynder at blive brune.
OBS Hvis du har tid, kan du bage dem en efter en i midten af ovnen for at få de bedste resultat - Server din lavaş varm med gedost, smør, krydret ezme salat og grillet kød.
Har du smagt L avaş brød ????
Hummus
Er en klassisk forret og snack fra Mellemøsten/Tyrkiet bestående primært af kikærtpuré med varierende tilbehør. Til fremstilling af hummus anvendes især tahini, olivenolie, citronsaft, husholdningssalt og hvidløg.
Retten serveres f.eks. som dip til forretter eller smøres direkte på nybagte, varme fladbrød.
Navnet stammer fra det arabiske ( ḥummuṣ) , der blot betyder “kikært”.
Den nøjagtige kombination af ingredienser, oprindelse og kvalitet, har været kilde til en del uenigheder blandt især folk i Mellemøsten.
Ingredienser
200 g kikærter
2 spsk tahin (sesampasta, fås hos mellemøstlige grønthandlere )
saften afen ½ citron
4 spsk koldpresset olivenolie
havssalt
1 dusk persille
1 gulerod, skrællet og evt. skåret lidt i stykker
1 håndfuld mandler.
Læg kikærterne i blød natten over og kog dem i en tid. Gem lidt af kogevandet og kom alle ingredienser i en blender. Brug kogevandet til at justere konsistensen med. Smag til og tilsæt evt. mere salt og citronsaft.
Opskriften er af Louise Bruun

HAYDARI DIP
Denne haydari dip er lavet af cremet feta, som bliver blandet med bagte peberfrugter, hvidløg, persille og lækre krydderier. Har du endnu ikke prøvet at lave en haydari før, så bør du prøve det. Det vil du bestemt ikke fortryde.
Den kan holde sig i en lufttæt beholder i 3-4 dage på køl..
BESKRIVELSE
Den lækreste opskrift på haydari, som er en tyrkisk fetadip med bagte peberfrugter. Dippen er fantastisk at spise til grøntsagsstænger eller i sandwiches.
Flere steder i Alanya, serveres f.eks pitabrød med køfte, med Haydari, som dressing, det smager vidunderligt.
INGREDIENSER
- 2 stk. rød peberfrugt
- 250 g. fetaost
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 2 fodret hvidløg
- 0,5 tsk. chiliflager
- 0,5 bundt frisk persille
FREMGANGSMÅDE
- Skær peberfrugt i kvarte stykker og læg dem på en bageplade med skindsiden opad.
- Bag dem ved 200 grader varmluft i cirka 25 minutter. Lad dem afkøle.
- Blend nu alle ingredienser i en minihakker eller med en stavblender til den ønskede konsistens.
Opskriften er af Julie brun


Tyrkiske forretter kaldes Meze
Og bestaar af en masse kolde eller lune retter serveret i små skåle eller på mindre tallerkener. Princippet kendes fra de spanske tapasretter, men smagen er dog langtfra den samme.
Tallerkenerne med Meze bliver som regel stillet midt på bordet, og så er det meningen at alle skal dele og tage det man har lyst til at smage, altsaa fra de samme skaale. Men der er oftest mindst en ting af hver slags til hver person.
Kun fantasien grænser for mezeretternes indhold.
Prøv for eksempel:
Lavaer:Stort og luftigt ballonbrød oversået med sesamfrø.Spises sammen med de andre Meze retter. Der kan ogsaa være almindeligt hvidt brød eller Pise.
Lavas serveres i øvrigt ogssa paa mange Restauranter som forret.
Dolma:Vinblade, peberfrugter, tomater eller kartofler fyldt med ris, kød, maste tomater og krydderier.
Börek:Friturestegt butterdej med fetaost og spinat. Kaldes ogsaa cigaretruller eller damefingre.
Salat, tomat, agurk, løg, eddike og eventuelt chili.
Aubergine:Aubergine fyldt med tomat, kød, løg og krydderier.
Fetaost:Fra enten køer eller geder.Spises sammen med lavasbrødet.
Hyrdesalat:
Haydari: Minder om græsk tzatziki. I Tyrkiet er agurken dog erstattet med purløg.
Ezme: Rød stærk dressing lavet af chili, tomat og purløg. Tilbehør til blandt andet kebab og lavasbrød.
Syltetøj og marmelade : I alle afskygninger, samt honning, og andre søde ting.
Omelet med pølser: er ogsaa de fleste steder et must
Forskellige oste: Op til flere forskellige oste, der kan være stærke eller saltede
Der kan ogsaa være forskellige nødder, tomater, agurker, rukula, æg, og mange andre ting, og saa serveres der normalt te til, men der kan selvfølgelig ogsaa bestilles kaffe og frisk presset juice.
BAZLAMA-PANDEBRØD
Bazlama er et enkeltlag, fladt, cirkulært og hævet brød med en cremet gul farve, Bazlama bliver meget spist i Tyrkiet. Den har en gennemsnitlig tykkelse på 2 cm og diameter fra 10 til 25 cm.
Dette populære fladbrød er lavet af hvedemel, vand, salt, olie og gær. Efter dejen er lavet, skal den hæve i 2 til 3 timer.
Den bliver afrundet, og rulles ud i den ønskede tykkelse og bages på en varm overflade. Under bagningen vendes brødet for at bage den anden side. Efter bagning indtages den generelt frisk. Holdbarheden af Ba zlama er op til flere dage, afhængig af hvordan den opbevares, det er bedst at opbevare brødet et koldt sted.
Bazlama , kan ogsaa bages med bagepulver, saa undgaar man den lange hævetid, men de smager langt bedre med gær, de bliver saa lækre og luftige, og de er specielt gode til en sandwich til skovturen.
pande.
INGREDIENSER
½ tsk salt
2 tsk bagepulver, eller 50 gr. gær
1-1,5 dl vand
2 spsk olie + lidt til pensling
SÅDAN GØR DU
-
Bland hvedemel, bagepulver, salt og olie sammen i en skål.
-
Tilsæt vandet lidt ad gangen, du skal muligvis ikke bruge det hele.
-
Ælt dejen til en glat dej og del den i 4 stykker.
-
Rul alle 4 til pandekager på cirka ½ cm tykkelse.
-
Pensl pandekagerne med lidt olie og bag dem på en pande med olien nedad. Pensl også den anden side med olie.
-
Bag brødet til det er gyldent og vend det så og bag det også gyldent på den anden side. Fortsæt til alle 4 brød er færdige.
-
Server pandebrødene lune og evt. med en god hummus, eller blot som tilbehør til aftensmaden.
Bruger du gær i stedet for bagepulver, saa lad dejen hæve 2 til 3 timer.
Opskriften er hentet paa louisesmadblog
Adana Kebab
siges at være en af de mest velsmagende kødretter du kan få i Tyrkiet. Oprindelig er Kebabén fra Adana, der er den femte største af i Middelhavsområdet. Kebab er normalt lavet af hakket lammekød og oksekød, der er mange regionale variationer af hvordan det laves.
Çiğ Köfte
Çiğ Köfte er en af de temmelig anderledes smagsvarianter i det tyrkiske køkken. Især på det seneste er det blevet en ret, som næsten alle kan få adgang til med kødfrie råfrikadeller. Retten er nem ret at lave.
De rå frikadeller, uden kød, kommer fra Şanlıurfa-regionen.
Çiğ Köfte er en ret , der bør spises frisk og nylavet, på grund af bulgurens hævelse, Kødfrie rå frikadeller smager ret godt.
I denne type af rå frikadeller efterlignes udseendet og smagen af kødfulde frikadeller, med forskellige saucer og krydderier. Tidlige blev Çiğ Köfte ogsaa lavet med raat kød.
Men i Tyrkiet er salg af rå frikadeller med kød blevet forbudt ved beslutning fra sundhedsministeriet.
Döner-kebab
Döner kebab blev opdaget i det osmanniske rige, helt tilbage til det 17. århundrede.
De første Döner-kebab var krydrede kødskiver lagt i en vandret flaske, for at lave Döner-kebab lodret.
Spyd startede i 1850’erne, Byen Bursa betragtes ofte som fødestedet for Döner kebab lavet på et lodret spyd.
Döner-kebab blev populær i Istanbul cirka 100 år efter dens innovation. Populariseringen af Restauranter åbnede i 1945 og blev hurtigt opdaget af journalister, der blev endnu mere populære.
Det verdensomspændende salg af Döner-kebab i sandwichform som ” Fastfood ” begyndte i slutningen af det 20. århundrede. Den første Döner-kebab butik i London åbnede i 1966, mens kebab Restauranter i andre storbyer begyndte at åbne i slutningen af 1970’erne.
Kebab betyder ‘stegt kød’ i ovnen, over ild eller trækulsgrill.
Gözleme

Hvad er Pide ?



LAHMACUN – Har du smagt Lahmacun ?


Pişi brød
Opskrift på traditionel Tyrkisk Pişi brød, også kaldet Tyrkiske pandekage brød.
De serveres oftest varme til morgenmad eller frokosten og er perfekte med ost, honning, æg, marmelade osv.
Man får dem også serveret, nogle steder, hvis man er ude at spise Tyrkisk morgenmad…….de er SÅ lækre.
Ingredienser
320 gram alm. hvedemel
225 ml lunkent vand.
25 gram frisk gær, eller en spsk tørgær.
½ tsk salt
1 tsk bagepulver
½ tsk sukker.
olie til stegning, vælg en smagsneutral som eks. vindruekerne olie
God fornøjelse og velbekomme
Hvad er Tyrkisk Köfte
Det er det Tyrkiske ord for frikadeller eller kødboller, hvilket jo egentlig er det samme. … Så köfte er altså en tyrkisk frikadelle. Forskellen på en tyrkisk frikadelle og en dansk frikadelle er først og fremmest formen, hvor den tyrkiske er lidt mere aflang i det end den danske, og så det lækre krydderi.


BIBER DOLMASI
Er fyldte peberfrugter, der er almindelig i mange køkkener i Tyrkiet. Det består af hele eller halverede peberfrugter.


Sigara börek
Iskender kebap

Menemen – En slags Tyrkisk omelet
Er en traditionel tyrkisk ret, som almindeligvis spises som morgenmad. Men det en anden sund og meget velsmagende morgenmads ret.
Den indeholder nemlig masser af proteiner og fibre, men den indeholder også en del fedt i form af olivenolie.
Menemen laves som scrambled eggs, og den laves i en ganske almindelig stegepande og består af æg, hakkede tomater, peberfrugt, forskellige krydderurter/grøntsager og løg.
Men det der med løg er ikke alle Tyrkere eneste om, mange synes ikke der skal løg i.
Menemen kan man købe paa rigtig mange lokale Restauranter i Alanya.

Karnıyarık
HAMSI
Er i mange øjne den bedste smag af fisk fra Middelhavet
Selv, ikke fiske spisere kan lide disse små stegte ansjoser, hvor benene ikke er fjernet.
Tyrkerne spiser rigtig meget fisk, og Hamsi er en af de foretrukne fiskeretter.


Bazlama
Bazlama er et enkelt lags brød, det er fladt, cirkulært og blødt brød med en cremet gul farve, det findes i Tyrkiet. Den har en gennemsnitlig tykkelse på 2 cm og diameter fra 10 til 25 cm. Dette populære fladbrød er lavet af hvedemel, vand, salt og gær.
Dejen gæres en dag i forvejen og lader sig syrne. Dejen, som er velgæret takket være et stykke hævet surdej, æltes tidligt om morgenen, og hæver til om aftenen.
Efter dejen er hævet, rulles den ud med en kagerulle og bages, B azlama rulles tykt ud. Den bages traditionelt på brændefyret.
Vil du prøve at bage dette lækre brød, kan du bage det i ovnen, eller på en stegepande.
Normalt skal der lidt surdej til, men man kan også bage dem med bagepulver, i det tilfælde skal de så ikke hæve
Opskrift
400 g hvedemel
1 tsk salt
4 tsk bagepulver
3 dl vand
4 spsk. olie + lidt til pensling
Bazlama er så lækkert som tilbehør, og velegnet til sandwich


