- Annonce -

SUKKERFESTEN – ” Şeker Bayramı”

Eid al-Fitr –   Sukkerfest , er en religiøs højtid, der fejres i tre dage i den islamiske verden, efter Ramadanen – (fastemaaneden). Det fejres på de første tre dage af Shawwal, den tiende måned i den islamiske kalender Dagen før Eid er aftenen for den sidste dag i ramadanen .

Da Hijri-kalenderen er en månekalender, er årene 11-12 dage kortere end den solbaserede gregorianske kalender. derfor fejres Ramadan-festen hvert år 11-12 dage tidligere end det foregående år. Cirka én gang hvert 33 år svarer Ramadanfesten til de samme dage.

Eid al-Fitr:
Eid er kendt under dette navn, fordi det fejres i slutningen af ​​​​​​​​​​​ramadan måneden Ordet ramadan kommer fra det arabiske ord  ramaḍ  (“tørt varmt”). Det skyldes formentlig, at det svarer til sommermånederne, hvor ramadan-fasten første gang blev praktiseret.

Sukkerfest: er blevet oversat til tyrkisk fra navnet  “Iyd-ı Fıtır”  , som var navnet på festen i den osmanniske periode. Iyd  betyder fest –

Det er obligatorisk for rige muslimer at give til de fattige, Festen er også kendt for taknemmelighed og velgørenhed.

Ifølge en teori er navnet Sukkerfest, baseret på traditionen med at spise dadler under Ramadanfesten.

Navngivningen af ​​​​​​​​​​​Ramadan-festen og sukkerfesten er ofte til debat i Tyrkiet, som er flyttet til politisk grund. De, der forsvarer navnet Eid-al-Fitr, foretrækker ikke navnet Sukkerfest med den begrundelse, at det er langt fra højtidens religiøse norm.

De, der forsvarer udtrykket sukker, siger derimod, at dette navn ikke kom til vore dage ved at være påtvunget, men ved at udvikle sig fra historiske navne.

Eid-al-Fitr begyndte at blive fejret efter det andet år af Hijra, det der skulle udføres på denne helligdag, blev organiseret af Muhammed. Procedurerne i forbindelse med den første ramadanfest blev også udført af ham.


Eid al
– Fitr markerer også afslutningen på fasten, som er obligatorisk at holde i Ramadan – måneden. Den første dag i Eid al-Fitr er også den første dag i Shawwal , og der fastes ikke under festen.

På den første dag af Eid al-Fitr, er der bønner i Moskeen.
Efter Eid-bønnen læses khutbah.

Højtiden fejres ved at besøge venner og familie. Under disse besøg serveres der normalt forskellige søde ting.

Det er kutyme at være velplejet og renlig under festen. De fleste bærer deres nyeste og pæneste tøj.

Under Eid al-Fitr bliver der ogsaa købt nyt tøj til børnene, hvis familiens budget rækker til det.

Nogle forældre giver gaver eller lommepenge til deres børn. Og og det er tradition at børnene går fra dør-til-dør i små grupper og beder om skumfiduser, eller anden form for søde ting, man kan ogsaa give dem lidt penge, nogle af børnene kan godt være meget fint klædt på, pigerne i fine princesse kjoler – (Faktisk kan det sammenlignes med det, vi kender som fastelavn)

Den første dag under festen, markeres ofte med at man staar meget tidligt op, og gaar til den særlige morgenbøn i Moskeen, efter bønnen gaar familierne hjem, og traditionen tro viser de yngste, respekt for de ældste familiemedlemmer, ved at kysse dem paa Haanden, og derefter holde haanden mod panden, og her ønsker man hinanden en god fest.

Alle 3 dage er helligdage, og man må forvente at nogle butikker er lukket, i hvert fald den første dag, men eftersom Alanya har en del turister under sukkerfesten er det langt fra alle der lukker – men alle offentlige kontorer, Banker osv. er lukket.

Sukkerfesten starter umiddelbart efter Ramadanen, DVS. Mandag den 2 maj til og med den 4 maj – 2022.

- Annonce -