- Annonce -

 

 Giver man drikkepenge i Tyrkiet ?

Vi får gentagne spørgsmål fra turister, der spørger om man SKAL give drikkepenge når man er på ferie i Tyrkiet, det er længe siden jeg skrev artiklen her, men meget er sket i landet siden, og liraen er historisk lav, så her er en lille opdatering.

Nej, det er ikke obligatorisk at give drikkepenge, men jeg tør godt sige at det forventes at man giver lidt, hvilket jeg også altid selv gør som fastboende i Alanya.

Tommelfinger reglen har altid været at man giver 10 procent i drikkepenge.

Drikkepenge er et af de gentagne spørgsmål på enhver rejse, for hvor meget skal man egentligt give i drikkepenge ? – Ingen har lyst til at give for meget, da man føler det kan virke nedværdigende, og jeg ved mange er bange for at give for lidt.

Beløbets størrelse afhænger naturligvis af, hvilke serviceydelser du får samt service niveauet. Får man en rigtig god behandling, kan man give lidt ekstra, hvis man føler for det.

Som tidligere nævnt er det ikke obligatorisk at give drikkepenge i Tyrkiet, men alligevel forventer mange ansatte i turist branchen at få drikkepenge for en god service, det er god stil, ikke kun i Tyrkiet, men også på mange andre feriemål.

Mindstelønnen er meget lav i Tyrkiet, så drikkepengene kan faktisk udgøre en stor del af deres indkomst. Jeg tænker altid på at for 50 lira, kan man købe 10 brød (ca. 17 DK) – 

Drikkepenge hedder “bahşiş” på Tyrkisk.

Det bedste er at betale med Tyrkiske Lira, som er den lokale valuta. Du kan også betale med Euro og Dollars, så længe det er med sedler – og IKKE mønter. Lira mønter kan du også lægge på dit hotelværelse til rengørings damerne.

Sørg altid for at have kontanter på dig, som du kan give i drikkepenge. Hvis du betaler med kreditkort, er det nemlig sjældent muligt at tilføje et ekstra beløb til regningen.

På nogle restauranter tilføjer man selv et servicegebyr til regningen. Hvis dette er tilfældet, behøver du ikke betale ekstra i drikkepenge, da det allerede er inkluderet i prisen.

Drikkepenge til Stuepiger
Husk altid for at give drikkepenge til stuepigen, som rengør dit hotelværelse. De får som regel ekstremt lave lønninger, selvom de arbejder hårdt og mange timer hver dag. Hvis du giver en god portion drikkepenge, kan du næsten være sikker på, at du får pyntet din seng med svaner, blomster osv. du vil få den bedste service. service.

Det er normalt at give stuepigen 10 til 20 TL pr. dag pr. person der bor på værelset.
Nogen vælger at ligge drikkepengene ved hjemrejsen.
Efterlad drikkepengene på sengen, så stuepigen er sikker på, at de er til hende.

Taxichaufførerne i Tyrkiet forventer ikke drikkepenge, da de kører med faste priser, men han bliver glad hvis du lader ham beholde byttepengene. – Giv ham kun drikkepenge hvis han har fortjent det, og har sat taxametret til inden i kører.

Hvem giver man ellers drikkepenge ?
Alt afhængig af den service du får.
Hamam centret
Tour guiden
Hotel personalet
Rengørings personalet
Taxa chaufføren
Køkken personalet på hotellet
Tjenerne på hotellet
Afrydderne på hotellet
På restauranten
På baren
Strandbaren
Glem heller ikke at give lidt til dem der hver eneste dag spuler og rengør pool området
Stort set alle steder hvor du modtager en direkte service/ydelse

Mange er også i tvivl om, til hvem og hvor man giver drikkepengene :
På ethvert Tyrkisk Hotel er der tipbokse, man kan nærmest ikke undgå at se dem.

I Restauranten – Her kommer du pengene i hvis du generelt synes at alle gør det rigtig godt, og giver dig den bedste service – Hvis der ikke er en decideret tipboks til køkkenet, bliver pengene i Restaurant tipboksen delt mellem, køkken personalet og tjenerne, samt afrydderne.

I Receptionen – Her bliver pengene delt mellem, alle der arbejder i receptionen.

Picoloerne – Dem der hjælper gæsterne med bagagen, giver man gerne lidt drikkepenge når bagagen er båret op til værelset, de skal ikke dele med nogen.

Rengøringen – Det er lidt forskelligt, på nogle Hoteller får den dame der gør dit værelse rent selv drikke pengene, hvis du lægger dem på sengen, mens man andre steder deler alle drikkepengene fra hele etagen, og få steder deles ALLE dagens drikkepenge mellem alle rengøring damerne.
MEN hvis du har en “yndlings rengørings dame” og du synes hun skal have pengene alene, så giver du hende dem i hånden, det samme kan du gøre 
til tjenerne, og dem der rengør pool området osv.

Rigtig god ferie til jer alle !

Skrevet af Marie Sørensen – December 2023

- Annonce -