- Annonce -

Tyrkisk Hibiscus te, naturlig (Ogsaa kaldet Hawai blomst)

Hibiscus er en blomsterslægt, som er udbredt i tempererede, subtropiske og tropiske områder af især Afrika og Asien. Men planten dyrkes ogsaa i Tyrkiet.

Der findes mere end 200 arter, som kan være enårige urter, stauder, buske eller træer.

Bladene er ovale til lancetformede. Blomsterne er store og trompetformede med fem kronblade. Frugten er en femrummet kapsel, som åbner sig ved modenhed.

Hibiscus te fra specielle regioner i Tyrkiet.

 • Ingen kemikalier,
 • Ingen tilsætningsstoffer,
 • Intet andet end Ren tyrkisk hibiscuste
 • Giver fuldstændig afslapning.
 • Hjælper med at fremskynde stofskiftet.
 • Hjælper med at lindre højt blodtryk, højt kolesteroltal, fordøjelseskanalen, immunsystem og inflammatoriske problemer.
 • Hjælper med at helbrede leversygdom.
 • Øger dit energiniveau.
 • Soltørret uden brug af kemikalier..
 • En fyldig forfriskende sød smag og en behagelig, langvarig blomstereftersmag.
 • Fyldt med antioxidanter.
 • Vil du forsøge dig med selv af lave Hibiscus te, er det ganske enkelt at gøre.
  Du plukker de smukke afblomstrede blomster, lægger dem paa et stykke pap, eller en bakke, og stiller dem til tørre i solen et par dage, og saa har du den lækreste te, blomsterne kan ogsaa bruges til te, helt friske, kom dem bare i kogende vand.
  Brug ikke plantens blade til te, den kan være temmelig besk.

Ramazan şerbeti 

Ramazan şerbeti – Havde en særlig betydning i det osmanniske rige. Så vidt vi ved fra overlevende kilder, var Ramazan şerbeti, som en slags rosensorbet, citron, kvæde, kirsebær og lotussorbet meget populær i det osmanniske rige.
Mange Tyrkere drikker Ramazan şerbeti under ramadanen.


 Naar man faster, er det nødvendigt at indtage væsker, og gerne med indhold af baade sukker og salt.

Væskeindtaget bør ske fra Iftar til Sahur for ikke at lide af tørst i løbet af dagen.
Iftar er afslutningen paa dagens faste, ved solnedgang, mens maaltidet før solopgang kaldes Sahūr.

I mellem Iftar og Sahūr drikker mange Muslimer “Ramazan-serbete” , det siges man ikke bliver tørstig af den lidt søde drik.

Hvad skal man gøre for ikke at være tørstig under ramadanen?
Under fasten, er det nødvendigt at indtage væsker for ikke at være tørstig i løbet af dagen.
Men i modsætning til hvad der er almindeligt kendt, forhindrer højt væske indtag mellem Iftar og Sahur at man ikke bliver meget tørstig i løbet af dagen.

Ramazan şerbeti – er en rigtig lækker drik, den kan minde lidt om saftevand, den kan nu i marts/april købes i mange supermarkeder, prisen er ca. 5,50 lira, for en liter.
Hvis du kommer forbi et lokalt supermarked, saa prøv at købe en flaske, du vil ikke fortryde.

Ayran

i Tyrkiet er vand ikke den eneste måde at slukke tørsten på. Hver nation og kultur har sine egne drikkevarer og mad til at slukke tørsten og sulten med. 

Ayran, der er kendt som den ikke-alkoholiske nationale drik i Tyrkiet, er lavet af yoghurt, vand og salt. Det er meget let at fremstille denne drink på egen hånd ved at blande alle de ingredienser, i henhold til din egen smag og den ønskede tykkelse. Ud over at slukker tørsten, er den også meget sund. Den indeholder ikke sukker.

At drikke Ayran er en af ​​de få hurtige måder at indtage natrium (salt) i sommermånederne, når man kan dehydrere og miste salt, hvilket kan vise sig at være farligt for ens helbred. Derudover kan man trække fordele af de ubestridelige sundhedsmæssige fordele ved yoghurt, der indeholder mange proteiner og calcium.

Ayran er en af ​​de grundlæggende drikke i den tyrkiske kultur, der går tilbage til Centralasien. Det antages, at Gokturks først havde udviklet Ayran for tusinder af år siden ved at fortynde bitter yoghurt med vand for at forbedre dens smag. Populariteten af ​​denne drik har spredt sig til andre dele af verden fra Tyrkiet.

I dag drikkes Ayran over hele Tyrkiet. Foruden Tyrkiet findes Ayran i Iran, Irak, Afghanistan, Balkan, Libanon, Aserbajdsjan, Armenien, Kirgisistan og over hele Kaukasus. Denne drink har forskellige navne i disse regioner.

Hvis du ikke har smagt Ayran, saa prøv det, de fleste synes den smager rigtig godt, paa en rigtig varm sommerdag.

Salvie (Ada Cay)

Salvie, bliver ofte beskrevet som læge-salvie, er en halvbusk eller staude med en løs, opstigende vækstform. Hele planten dufter kraftigt aromatisk, og den indeholder stoffer, der er bakteriedræbende. Bladene kan bruges ved tilberedning af fede kødretter
Igennem tiderne har urten været brugt mod mange forskellige betændelser tidligere som eksempelvis uren hud, billeder, tandkøds betændelse og underlivsbetændelse.
Engelske forskere påviste for nogle år siden, hvad  de gamle munke har vidst i århundreder, at  salvie også kan forbedre vores hukommelse. Det Tyrkiske folk drikkerAda Cay, som var det saftevand, det er jo en lækker grøn te, som ogsaa smager rigtig godt – Paa langt de fleste lokale Cafeer, kan man købe Ada Cay.

Efes øl

Producent: Anadoglu Group -Anno 1969
Efes Light
Efes Dark
Efes Dark Brown
Efes Xtra
Efes Pilsen
Efes Ice
Efes Malt
Efes Barrel
Efes eksporterer til mere end 50 lande og har blandt andet Bryggerier i Tyrkiet, Rusland, S erbien , Rumænien og Kasakhsta n , og har i alt 17 bryggerier, 4 maltfabrikker og 1 humleforarbejdningsanlæg i verden.
Efes, som har opnået mange førstepladser i udviklingen af ​​øl på markedet og kulturen, Efes introducerede den første øl i 1969. 

Med et af de stærkeste distributionsnetværk i Tyrkiet med mange forhandlere/distributører spredt over hele landet.

Ved at prioritere forbrugernes krav og forventninger udvidede Efes sin  produktion   til ogsaa at omfatte Efes Pilsen,  Efes Light  , Efes Dark, Efes eXtra,  Efes Ice  ,  Marmara Gold mm

Alle raavarer til Efes øl er produceret i Tyrkiet.

 

Tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe er ikke en særlig slags kaffesort eller kaffebønne, men er et vestligt navn på den måde, hvorpå kaffen tilberedes. I mellemøsten taler man blot om “kaffe” (kahve). Tyrkisk kaffe tilberedes ved at man opkoger vand, ekstremt fintmalede kaffebønner og eventuelt sukker, indtil det skummer. Når kaffen skummer tages den fra varme og serveres i små fine kaffekopper, kan Kaffen eventuelt serveres med Turkish delight, eller mørk chokolade.

Andre steder i verden har tyrkisk kaffe andre navne. For eksempel blev det i Grækenland kaldt “tyrkisk kaffe” indtil Cypern-krisen i 1974, hvor navnet blev ændret til “Græsk kaffe”

I tyrkisk kaffe er sukkermængden vigtig og angives altid når man bestiller kaffen. Kaffen kan være usødet ( sade kahve ), med lidt eller moderat sukker. 
Kaffen serveres ofte med noget småt og sødt at spise, såsom tyrkisk delight.
Meget af det pulveriserede kaffegrums overføres fra cezven (Kanden) til koppen. I koppen sætter en del af det sig på bunden, men meget forbliver flydende og indtages sammen med kaffen. 

Historie

Tyrkisk kaffe blev først lavet i , hvor man ud fra fortolkninger af , betragtede den stærke kaffe som et narkotikum, Derfor var det forbudt at drikke tyrkisk kaffe. Men da kaffen alligevel blev enormt populær ophævede sultanen senere dette forbud. 

I midten og slutningen af ​​kom tyrkisk kaffe til og . I denne periode startede at sælge tyrkisk kaffe. Den første som gjorde dette var en osmannisk jøde. I 1680’erne holdt den tyrkiske ambassadør i Frankrig efter sigende overdådige fester for byens overklasse, hvor afrikanske slaver blandt andet serverede tyrkisk kaffe til gæster i fine porcelænskopper på guld- eller sølvunderkopper.

Spådom

Spådomslæsning i kaffegrums

I tyrkisk kaffe efterlades kaffegrumset næsten altid i kaffen. Når man har drukket en kop tyrkisk kaffe bruger man nogle gange grumset til at spå sin skæbne eller fremtid.. Dette gør man ved at vende koppen ned i underkoppen for at køle af, hvorefter kaffegrumsens mønster kan fortokles.

Tyrkisk kaffe af oldypak lp foto

Tyrkisk kaffe

Ud over at være en hverdagsdrik, er tyrkisk kaffe også en del af den traditionelle tyrkiske bryllupsskik. Som en indledning til ægteskabet skal brudgommens forældre besøge den unge piges familie, for at sikre sig at alle er i orden med ægteskabet, og for at give brudens forældre, lykke og velsignelser for det kommende ægteskab.

Under dette møde skal den kommende brud tilberede og servere tyrkisk kaffe for gæsterne. Til gommens kaffe bruger den kommende brud nogle gange salt i stedet for sukker for at vurdere hans personlighed. Hvis brudgommen drikker sin kaffe uden tegn på utilfredshed eller ubehag, antager den kommende brud, at brudgommen er godmodig og tålmodig.

Raki

Rakı er en drik med en fyldig smag af en intens anisduft. Den anbefales at man drikker den med tilsætning af almindeligt vand, eller mineralvand. Den kan også drikkes som aperitif og  kan indtages med varme eller kolde forretter.

Rakı begyndte at blive produceret i 1937, I 2003 blev produktionen af ​​den alkoholholdige drik privatiseret

Produktionen skiftede hænder, og fornyede brandet.

Raki er en drik, hvor baade tørrede og friske druer bruges, Raki fremstilles ved at destillere druerne sammen med anisfrø, indeholdende høj æterisk olie.

Den rigdom af aroma skabt af tyve forskellige druesorter i sammensætning med duften af ​​grøn anis er de karakteristiske træk ved Raki. Rakı fremstilles kun af anisfrø.

Alkohol procenten udgør 45 % af den samlede mængde Rakı. Denne sats kan dog variere, da alle producenter ikke brygger efter samme opskrift. 

Mange Tyrkere drikker Raki, og de drikker det til næsten alt, blander du Rakien med vand, saa faar den en mælkehvid farve, og smagen er knap saa skarp.

Har du smagt Tyrkisk te ? 

Te bliver lavet af teplanten Camellia Sinensis.
Tyrkisk te kommer fra teplanten ‘Camellia Sinensis’ Tyrkerne dyrker det selv, især i området Rize, der ligger omkring 100 km. nordøst for Ankara
Tyrkiet er den 7 største te producent i verden.
Te blev populært i det 20. århundrede, da kaffe var blevet meget dyrt efter første verdenskrig, derfor anbefalede Mustafa Kemal Ataturk (grundlægger af det moderne Tyrkiet) folk til at drikke te, da det var meget billigere og mere bæredygtigt end at importere kaffe.
Man bliver budt på Tyrkisk te, næsten alle steder, man kommer i Tyrkiet, selv hos tandlægen.
Tyrkerne drikker i gennemsnit 2,5 til 3 kilo te pr. person om året, det er faktisk ret meget.
Man får teen serveret i små tulipanformede glas, og der skal helst mindst 2 sukkerknalde i
Tyrkisk te brygges i en tekande, som kaldes Çaydanlik.
 Det er to tekander oven på hinanden, i den nederste kande koges vandet,
I den øverste kande er selve teen, her hælder man kogende vand på te bladene.
Når teen er klar, hældes der lidt af den mørke og stærke te i et af de små tulipanformede te glas, og der fyldes op med kogende vand, og så er teen klar til at drikke.
Teen siges at være godt at fastholde en sund hud, og den virker anti inflamatorisk.
Har du smagt Tyrkisk te ?

Kender du den varme drik, SALEP ?

I Tyrkiet vokser den smukke og eksotiske orkidé vildt i skove, og vejkanter.
Den er meget værdsat, ikke kun for blomsterhandlen, men også som en af ​​de vigtigste ingredienser i Salep.
Når orkidéknoldene er høstet, vaskes de, koges, og tørres, det er orkidéknoldene der giver drikken den meget specielle smag og en lidt cremet konsistens.
Salep er også kendt for dens helbredende egenskaber.
I Tyrkiet er salep især kendt for de sundhedsmæssige fordele, især god mod bronkitis.
Uheldigvis har populariteten af ​​denne lækre drik gennem århundrederne ført til nedgangen af ​​vilde orkidépopulationer i Tyrkiet – så meget, at eksporten af ​​autentisk salep nu er forbudt.
Som følge heraf er færdigpakkede versioner af salep, der indeholder andre typer stivelse som fortykningsmidler, blevet populære i de seneste år, og smagen også fantastisk.
Salep pulveret blandes med varm mælk eller vand og kan købes i alle supermarkeder.
Området omkring provinsen Kahramanmaraş i den sydøstlige del af Tyrkiet er kendt for dyrkning af orkideer til salep produktion. Mange desserter fra denne region indeholder også salepmel.
Fordelene ved salep
Salep, som er en naturlig beskyttelse mod sygdomme. Drikken giver varme i kroppen, den er rigtig god når det er koldt.
Så snart den indtages, øger den også kroppens immunforsvar mod luftvejs sygdomme. Især når den drikkes om vinteren, den er god mod forkølelse og influenza. Den øger kropstemperaturen, Den mætter, giver energi og holder dig i form.
Takket være det calcium og protein, den indeholder, styrker den immunforsvaret og beskytter mod sygdomme. Den er især god mod hoste, forårsaget af sygdomme som bronkitis.
Alt hvad du behøver er et krus, fyld den op med mælk eller vand, kom et brev salep i, derefter 30 sek. I mikroovnen, rør godt rundt, og tilsidest drysser du kanel oven på…. Mange synes den smager lidt henad risengrød med kanel.
Prøv det næste gang du kommer til Tyrkiet.
- Annonce -