Tyrkisk Hibiscus te, naturlig (Ogsaa kaldet Hawai blomst)
Hibiscus er en blomsterslægt, som er udbredt i tempererede, subtropiske og tropiske områder af især Afrika og Asien. Men planten dyrkes ogsaa i Tyrkiet.
Der findes mere end 200 arter, som kan være enårige urter, stauder, buske eller træer.
Bladene er ovale til lancetformede. Blomsterne er store og trompetformede med fem kronblade. Frugten er en femrummet kapsel, som åbner sig ved modenhed.
Hibiscus te fra specielle regioner i Tyrkiet.
- Ingen kemikalier,
- Ingen tilsætningsstoffer,
- Intet andet end Ren tyrkisk hibiscuste
- Giver fuldstændig afslapning.
- Hjælper med at fremskynde stofskiftet.
- Hjælper med at lindre højt blodtryk, højt kolesteroltal, fordøjelseskanalen, immunsystem og inflammatoriske problemer.
- Hjælper med at helbrede leversygdom.
- Øger dit energiniveau.
- Soltørret uden brug af kemikalier..
- En fyldig forfriskende sød smag og en behagelig, langvarig blomstereftersmag.
- Fyldt med antioxidanter.
- Vil du forsøge dig med selv af lave Hibiscus te, er det ganske enkelt at gøre.
Du plukker de smukke afblomstrede blomster, lægger dem paa et stykke pap, eller en bakke, og stiller dem til tørre i solen et par dage, og saa har du den lækreste te, blomsterne kan ogsaa bruges til te, helt friske, kom dem bare i kogende vand.
Brug ikke plantens blade til te, den kan være temmelig besk.


Ramazan şerbeti
Ramazan şerbeti – Havde en særlig betydning i det osmanniske rige. Så vidt vi ved fra overlevende kilder, var Ramazan şerbeti, som en slags rosensorbet, citron, kvæde, kirsebær og lotussorbet meget populær i det osmanniske rige.
Mange Tyrkere drikker Ramazan şerbeti under ramadanen.

Naar man faster, er det nødvendigt at indtage væsker, og gerne med indhold af baade sukker og salt.
Væskeindtaget bør ske fra Iftar til Sahur for ikke at lide af tørst i løbet af dagen.
Iftar er afslutningen paa dagens faste, ved solnedgang, mens maaltidet før solopgang kaldes Sahūr.
I mellem Iftar og Sahūr drikker mange Muslimer “Ramazan-serbete” , det siges man ikke bliver tørstig af den lidt søde drik.
Hvad skal man gøre for ikke at være tørstig under ramadanen?
Under fasten, er det nødvendigt at indtage væsker for ikke at være tørstig i løbet af dagen.
Men i modsætning til hvad der er almindeligt kendt, forhindrer højt væske indtag mellem Iftar og Sahur at man ikke bliver meget tørstig i løbet af dagen.
Ramazan şerbeti – er en rigtig lækker drik, den kan minde lidt om saftevand, den kan nu i marts/april købes i mange supermarkeder, prisen er ca. 5,50 lira, for en liter.
Hvis du kommer forbi et lokalt supermarked, saa prøv at købe en flaske, du vil ikke fortryde.
Ayran
i Tyrkiet er vand ikke den eneste måde at slukke tørsten på. Hver nation og kultur har sine egne drikkevarer og mad til at slukke tørsten og sulten med.
Ayran, der er kendt som den ikke-alkoholiske nationale drik i Tyrkiet, er lavet af yoghurt, vand og salt. Det er meget let at fremstille denne drink på egen hånd ved at blande alle de ingredienser, i henhold til din egen smag og den ønskede tykkelse. Ud over at slukker tørsten, er den også meget sund. Den indeholder ikke sukker.
At drikke Ayran er en af de få hurtige måder at indtage natrium (salt) i sommermånederne, når man kan dehydrere og miste salt, hvilket kan vise sig at være farligt for ens helbred. Derudover kan man trække fordele af de ubestridelige sundhedsmæssige fordele ved yoghurt, der indeholder mange proteiner og calcium.
Ayran er en af de grundlæggende drikke i den tyrkiske kultur, der går tilbage til Centralasien. Det antages, at Gokturks først havde udviklet Ayran for tusinder af år siden ved at fortynde bitter yoghurt med vand for at forbedre dens smag. Populariteten af denne drik har spredt sig til andre dele af verden fra Tyrkiet.
I dag drikkes Ayran over hele Tyrkiet. Foruden Tyrkiet findes Ayran i Iran, Irak, Afghanistan, Balkan, Libanon, Aserbajdsjan, Armenien, Kirgisistan og over hele Kaukasus. Denne drink har forskellige navne i disse regioner.
Hvis du ikke har smagt Ayran, saa prøv det, de fleste synes den smager rigtig godt, paa en rigtig varm sommerdag.
Salvie (Ada Cay)
Salvie, bliver ofte beskrevet som læge-salvie, er en halvbusk eller staude med en løs, opstigende vækstform. Hele planten dufter kraftigt aromatisk, og den indeholder stoffer, der er bakteriedræbende. Bladene kan bruges ved tilberedning af fede kødretter
Engelske forskere påviste for nogle år siden, hvad de gamle munke har vidst i århundreder, at salvie også kan forbedre vores hukommelse. Det Tyrkiske folk drikkerAda Cay, som var det saftevand, det er jo en lækker grøn te, som ogsaa smager rigtig godt – Paa langt de fleste lokale Cafeer, kan man købe Ada Cay.
Efes øl |
|
Producent: Anadoglu Group -Anno 1969 | |
Efes Light Efes Dark Efes Dark Brown Efes Xtra Efes Pilsen Efes Ice Efes Malt Efes Barrel |
|
Efes eksporterer til mere end 50 lande og har blandt andet Bryggerier i Tyrkiet, Rusland, S erbien , Rumænien og Kasakhsta n , og har i alt 17 bryggerier, 4 maltfabrikker og 1 humleforarbejdningsanlæg i verden. | |
Efes, som har opnået mange førstepladser i udviklingen af øl på markedet og kulturen, Efes introducerede den første øl i 1969.
Med et af de stærkeste distributionsnetværk i Tyrkiet med mange forhandlere/distributører spredt over hele landet. Ved at prioritere forbrugernes krav og forventninger udvidede Efes sin produktion til ogsaa at omfatte Efes Pilsen, Efes Light , Efes Dark, Efes eXtra, Efes Ice , Marmara Gold mm Alle raavarer til Efes øl er produceret i Tyrkiet. |
|
![]() |
Tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe er ikke en særlig slags kaffesort eller kaffebønne, men er et vestligt navn på den måde, hvorpå kaffen tilberedes. I mellemøsten taler man blot om “kaffe” (kahve). Tyrkisk kaffe tilberedes ved at man opkoger vand, ekstremt fintmalede kaffebønner og eventuelt sukker, indtil det skummer. Når kaffen skummer tages den fra varme og serveres i små fine kaffekopper, kan Kaffen eventuelt serveres med Turkish delight, eller mørk chokolade.
Andre steder i verden har tyrkisk kaffe andre navne. For eksempel blev det i Grækenland kaldt “tyrkisk kaffe” indtil Cypern-krisen i 1974, hvor navnet blev ændret til “Græsk kaffe”
Historie
Tyrkisk kaffe blev først lavet i , hvor man ud fra fortolkninger af , betragtede den stærke kaffe som et narkotikum, Derfor var det forbudt at drikke tyrkisk kaffe. Men da kaffen alligevel blev enormt populær ophævede sultanen senere dette forbud.
I midten og slutningen af kom tyrkisk kaffe til og . I denne periode startede at sælge tyrkisk kaffe. Den første som gjorde dette var en osmannisk jøde. I 1680’erne holdt den tyrkiske ambassadør i Frankrig efter sigende overdådige fester for byens overklasse, hvor afrikanske slaver blandt andet serverede tyrkisk kaffe til gæster i fine porcelænskopper på guld- eller sølvunderkopper.
Spådom
Spådomslæsning i kaffegrums
I tyrkisk kaffe efterlades kaffegrumset næsten altid i kaffen. Når man har drukket en kop tyrkisk kaffe bruger man nogle gange grumset til at spå sin skæbne eller fremtid.. Dette gør man ved at vende koppen ned i underkoppen for at køle af, hvorefter kaffegrumsens mønster kan fortokles.
Tyrkisk kaffe
Ud over at være en hverdagsdrik, er tyrkisk kaffe også en del af den traditionelle tyrkiske bryllupsskik. Som en indledning til ægteskabet skal brudgommens forældre besøge den unge piges familie, for at sikre sig at alle er i orden med ægteskabet, og for at give brudens forældre, lykke og velsignelser for det kommende ægteskab.
Under dette møde skal den kommende brud tilberede og servere tyrkisk kaffe for gæsterne. Til gommens kaffe bruger den kommende brud nogle gange salt i stedet for sukker for at vurdere hans personlighed. Hvis brudgommen drikker sin kaffe uden tegn på utilfredshed eller ubehag, antager den kommende brud, at brudgommen er godmodig og tålmodig.
Raki
Rakı er en drik med en fyldig smag af en intens anisduft. Den anbefales at man drikker den med tilsætning af almindeligt vand, eller mineralvand. Den kan også drikkes som aperitif og kan indtages med varme eller kolde forretter.
Rakı begyndte at blive produceret i 1937, I 2003 blev produktionen af den alkoholholdige drik privatiseret
Produktionen skiftede hænder, og fornyede brandet.
Raki er en drik, hvor baade tørrede og friske druer bruges, Raki fremstilles ved at destillere druerne sammen med anisfrø, indeholdende høj æterisk olie.
Den rigdom af aroma skabt af tyve forskellige druesorter i sammensætning med duften af grøn anis er de karakteristiske træk ved Raki. Rakı fremstilles kun af anisfrø.
Alkohol procenten udgør 45 % af den samlede mængde Rakı. Denne sats kan dog variere, da alle producenter ikke brygger efter samme opskrift.
Mange Tyrkere drikker Raki, og de drikker det til næsten alt, blander du Rakien med vand, saa faar den en mælkehvid farve, og smagen er knap saa skarp.
Har du smagt Tyrkisk te ?




Kender du den varme drik, SALEP ?





