- Annonce -

Syedra – Den antikke by

ligger 20 kilometer øst for Alanya. Alanya Arkæologiske Museums værker udfører med tilladelse og støtte fra Ministeriet for Kultur og Turisme , Generaldirektoratet for  Kulturarv og Museer.

De data, der er opnået som følge af udgravningerne udført i den antikke by i form af udgravninger mellem 1994 -1999 viser, at byens historie går tilbage til f.Kr. Det menes, at det går tilbage til det 7. århundrede, og der var bosættelsesaktiviteter i byen.
Byen var beboet indtil 1200-tallet, man kommer ind til byen gennem den monumentale port, som er blandt de bygninger, der stadig delvist er bevaret. Byen er omgivet af mure (Akropolis).

De pudsede vandcisterner, kanalsystemer fra naturlige vandkilder, er blandt de strukturer, der har overlevet fra oldtiden. Det blev bestemt, at den del af nichen, der var hugget ind i klippen i en hule i arkitektonisk stil i byen, smukt dekoreret, blev brugt til religiøst formål.

Hulen er også kendt som dåbshulen. Under de overfladeundersøgelser, der er udført omkring oldtidsbyen, er der rester af et storslået bad i den østlige del af byen. Under de arkæologiske undersøgelser blev der gravet mosaikudsmykninger på badets gulv frem.

I den sydøstlige del af byen, der breder sig over et bredt område, er der en storslået søjlegade 10 meter bred og 250 meter lang. Det ses, at den nordlige del af gaden er dækket af et trætag, understøttet af søjler for at give skygge. Det er underforstået, at den sydlige del af den antikke by var indrettet som en åben vej med stenbelægning.


Talrige inskriptioner, der indeholder oplysninger om sportsspil og konkurrencer i den gamle bebyggelse, viser, at byen var et af de vigtige sportscentre i antikkens region.
Andre steder i byen ser man tempelruiner og teatertrapper.

Den geografiske placering af den antikke by ”Syedra”, starter grænsen for Cilicia-regionen fra byen Korakesion (Alanya) i vest og strækker sig til Iskenderun-bugten i øst. Cilicia-regionen, som er omgivet af Taurusbjergene fra nord, er delt i som bjergrige Kilikia (Kilikia Thrakheia) og Plain Kilikia (Kilikia Pedias).

Nutidens Çukurova, Mersin og Adana kaldes Plains, og regionen fra Mersin til Alanya kaldes Rough Cilicia. Derfor opstod der usikkerheder om, hvilken region byen tilhører. På grund af det faktum, at regionens grænser ikke altid kunne bestemmes med skarpe linjer i oldtiden, ændrede grænserne sig konstant gennem krige eller diplomati, og informationen fra de gamle forfattere om Syedra var meget begrænset, er det svært at nå frem til en klar holdning. . . til dette emne.

Søjlegade 

Startende fra fæstningsmuren i den østlige del af Syedra og strækker sig mod vest, er denne 250 meter lange gade den vigtigste struktur i byen, der eksisterer stadig.
Der var rækker af butikker på nord-, øst- og vest væggene af denne gade, hvis veje er lavet af kalksten. Der er en 10 meter høj mur midt på gaden, og der er en række søjler nær midten af ​​gaden, og nogle af disse søjler er forblevet intakte. Afstanden mellem søjlerne er 2,75 meter og søjlebaserne er i ionisk stil.

Akropolis 

I Akropolis i Syedra, som er omgivet af mure, blev der fundet en struktur bestående af tre rum side om side. Det menes, at denne struktur blev bygget efter det 3. århundrede e.Kr. Det menes, at bygningen, hvis vægge består af murbrokker, ostotekstykker, mørtel, fliser og nogle inskriptionsstykker, er stedet, hvor inskriptionerne i byen oprindelig blev fundet. Der er en bygning kaldet “Tårnet” i Akropolis,

Basilika 

Rester af en rektangulær bygning kan ses i den vestlige del af byen, nær hovedindgangen. Denne bygning, som menes at tilhøre det 4. århundrede e.Kr., har nicher på både nord- og sydvæggen.

Kirkestrukturer

Under undersøgelserne på Colonnaded Street blev resterne af en kirke dateret til det 5. århundrede e.Kr, og som viser basilikatræk.

Men kirken og andre strukturer langs muren kollapsede, og affald fyldte en del af gaden. En anden lille kirkestruktur blev gravet frem i den sydlige del af Akropolis. Det menes, at denne bygning, som har en narthex i vest, kalkmalerier på væggene og murstensgulv, har de samme træk og er moderne med kirken fundet som et resultat af forskning i byen Iotape, så det kan have været bygget i det 10. eller 11. århundrede.

Templet

I de redningsudgravninger, der blev foretaget i 1998, menes det, at den lille struktur med trin ved indgangen, placeret på en bakke inden for bymuren, var et tempel. Strukturen er meget beskadiget, og meget lidt af fortovet er tilbage.

Bouleuterion

Bygningen, der ligger på byens skråning og er på størrelse med et lille teater, er stadig fyldt med jord, men den kan ikke graves helt ud, men man mener, at bygningen er rigsdagsbygningen.

For i nogle af byens indskrifter nævnes af Syedra-rådets hædrede mennesker, hvilket viser os, at der burde være et sted i byen, hvor rådet kunne mødes. Det er dog blandt mulighederne, at bygningen blev brugt til mere end ét formål, både som folketingsbygning og som teater.

Gymnasium

Det menes, at ruinerne af den bygning, der ligger syd for badekonstruktionen, tilhørte byens Gymnasium.

Det er sikkert, at der var et gymnasium i byen, for der er spor i de inskriptioner og mønter, der blev fundet i udgravningerne.

Vandbehovet i denne bygning, hvor man kan se spor af gips og nicher på væggene, dækkes også af byens cisterne.

Cisterner 

Cisternerne, der ligger syd for Colonnaded Street, ved siden af ​​byens bad, opfyldte Syedras vandbehov og er kendt for at blive brugt den dag i dag. Disse cisterner fodres af regnvand og naturlige kilder og er en form for bassiner. Under undersøgelserne blev der fundet en stor mængde keramik i cisternen mellem Colonnaded Street og Hamam.

Kaynak (Cisterne) Cave 

Beliggende i den vestlige del af byen og kendt som Cisternegrotten blandt folket, er der klippespalter, som vand der passerer igennem, og spor af gips kan ses på hulens vægge. Dette er et tegn på, at denne hule fortsatte med at blive brugt i den sene periode.

Dåbshulen

Denne hule har en rektangulær facon, næsten alle dens vægge er præget med ikonografiske elementer, som afspejler den sene kristne karakter af Syedra, og ligger nær den vestlige port til byen. Resterne af en niche og et cirkulært bassin kan ses på den østlige væg af hulen, og det menes, at denne pool blev brugt til dåb.

Der er gratis adgang til ruinerne. 
Man skal ud paa en travetur op mod 1 kilometer for at naa op til Syedra, men byen er absolut et besøg værd.

 

- Annonce -