Ramadanen 2019, ramadanen tyrkiet, fastemåned tyrkiet, fastemåned alanya, alt om alanya, koran
- Annonce -

Ramadanen er årlige begivenheder i den muslimskeverden, som jul og påske er det i den kristne del af verden.

I denne artikel har vi har samlet vigtige informationer og fakta til dig, så du kan lærer mere om muslimernes vigtige religiøse højtid.

I år (2019) starter ramadanen den 6 maj, selvom mange dog fejre begyndelsen på ramadanen dagen før. Derfra løber den 29 dage indtil den 3. juni.

Det anslås at cirka halvdelen af Alanyas befolkning faster, mens resten enten ikke er religiøse eller betaler sig fra det. Børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig er undtaget fra at deltage i fasten.

Man faster fra solopgang til solnedgang, og det gælder mad, vand, tobak og andet, der kan indtages. Derfor er fastemåneden hård især for de troende muslimer med fysisk arbejde, der let taber både 10 og 12 kilo i løbet af Ramadanen.

Ramadanen 2019, ramadanen tyrkiet, fastemåned tyrkiet, fastemåned alanya, alt om alanya, koranHvornår er det Ramadan?

Hvert år rykker starttidspunktet for Ramadanen 10-11 dage frem i forhold til vores normale solkalender. I 2019 er ramadanen fra 6. maj til 3. juni mens den f.eks i 2013 lå fra 9. juli til den 7. august.

Når nymånen er set, er næste morgen første dag i Ramadan og dermed den første fastedag. Næste gang, der herefter er nymåne, er Ramadanen slut. Det er der mellem 29 og 30 dage imellem.

Afslutningen af Ramadan

Når sidste dag af Ramadan er forbi, holder man næste dag en fest og højtid, der hedder ”Eid-ul Fitr”, også kendt som Den Lille Fest eller Şeker Bayramı. Dagen markerer afslutningen på fastemåneden Ramadan. Den ligger på første dag i Shawwâl, den tiende måned i den islamiske kalender. Denne dag er det forbudt at faste.

Her samles man til en fælles bøn om morgenen, og besøger i de næste par dage familie og bekendte, for at ønske dem tillykke og velsignelser med Ramadanen.

Hvem skal faste?

Ligesom de fem daglige bønner, er fasten i Ramadan måneden obligatorisk for enhver muslim, der er over pubertetsalderen. Det er dog en forudsætning, at man er sund og rask og med normal forstand.

Fritaget fra faste er bl.a. syge, svage, rejsende, kvinder, der er gravide, menstruerende eller ammende, og personer med et krævende arbejde og sportsfolk. Hvis årsagen til, at man er fritaget fra at faste ikke længere er aktuel (f.eks man bliver rask fra sygesom), skal personen faste på det første mulige tidspunkt derefter. Hvis årsagen er kronisk, skal man, hvis man har råd til det, i stedet brødføde en fattig i de dage, man skulle have fastet.

Sult skal få dig til at give ud – og takke

Den sult, man føler i fasten, skal få en muslim til at tænke på fattige og nødlidende børn og voksne i verden, der må gå i seng på tom mave. Gud har lovet, at han i Ramadan måneden, belønner dem, der giver ud af sin rigdom, uanset hvor stor den er – 10 kroner, 100 kroner, 1 million eller mere. Mange muslimer afregner og giver den årlige almisse, de skal give (zakat), i Ramandan måneden.

Sulten skal få alle  til at tilbede Gud og takke for de gaver, Han har givet.

Hvor svært er det at faste?

Nye muslimer oplever fasten som en af de sværere ting i Islam. At afholde sig fra noget, der er så tæt på hele tiden, og som man kan snyde med så nemt som ingenting, kræver en helt særlig selvdisciplin.

Nye muslimer og unge der starter på at faste for første gang, faster i kortere tid eller færre dage af gangen for at vænne sig til at faste. Men når først man har lært det, og gennemført det, er der en stor gevinst at hente i den selvtillid, mod og sociale samhørighed, man opnår.

Fasten i Ramadan er en meget social begivenhed. Det er langt nemmere at faste sammen end alene. Og man inviterer ofte familie og venner til at spise sammen, når fasten skal brydes ved solnedgang.

Moskeerne er ofte også mere end fyldte til fredagsbøn og den særlige “natbøn” under Ramadanen.

Ramadanen 2019, ramadanen tyrkiet, fastemåned tyrkiet, fastemåned alanya, alt om alanya, koran

Koranens måned

Ud over, at Ramadan er fastens måned, er Ramadanen også “Koranens måned”. Koranen og Ramadan er tvillinger. I moskeerne reciterer man Koranen hver dag til den ekstra nat bøn, og derved går man hele Koranen igennem i Ramadan. Uanset om man kan faste eller ej, skal en muslim bruge Ramadan måned til fordybelse i troen og til at give så meget, som man overhovedet kan i form af almisser til trængende medmennesker i verden.

 

- Annonce -