- Annonce -

PRISER I TYRKIET – 2022

Mange har sendt os spørgsmål om priser i 2022 i Alanya, saa jeg vil fortælle lidt om de voldsomme prisstigninger i landet, dels grundet inflationen, og dels grundet krigen mellem Ukraine og Rusland.
MEN, det er vigtigt at tænke over at de store prisstigninger ikke rammer turisterne, men de rammer de lokale meget haardt.

Først – Mindste lønnen fra januar 2022, blev hævet til 4.250.00 TL pr. maaned.
1 juli 2022 blev mindstelønnen igen hævet til 5500 TL

ALT er steget og det er rigtig svært at være lokalt i hele landet, man skal ogsaa huske paa at mange husstande stadig KUN har en indkomst, dog er landets 3 statsbanker begyndt at tilbyde iværksætter kvinder billige laan, hvor de kan laane op til 225.00 tl. . . . . . . . . . . , til opstart af en forretning, vi ser nu en masse smaa fine netbutikker blomstre op, hvor der kan shoppes alverdens håndarbejde, garn, tøj, børnetøj, smykker, legetøj og meget andet.
Huslejerne er steget VOLDSOMT, for bare et par år siden var det ret nemt at finde en god 3 værelses lejlighed til 1000/1500 TL pr.maaned, nu er de oppe i mellem 6500 og 18.000 TL pr maaned, og mange steder endnu dyrere, faktisk helt op til 25.000 TL pr. maaned – Der er mange huslejer at finde paa omkring 25.000 TL pr. maaned, jeg har endda set dem til 48.000 TL pr. maaned, Og de stiger fortsat – Der forventes en stigning i 2022 paa ikke mindre end 40 %. Og mange udlejere forlanger et aars leje forud, de lokale har overhovedet ikke en chance.
Huslejerne er steget med 265 procent inden for det seneste år.

Hvis vi saa ser paa Huslejer for de erhvervsdrivende, den er ogsaa helt ude af Kontrol, det er slet ikke svært at finde et lokale til op mod 100.000 euro pr. aar og lejen skal betales forud hvert aar.

Kød er lige steget med 48 %

Strøm er steget med 150/200 %
Forsikringer er steget op mod 300 %
Benzin kostede for et par aar siden 6 TL pr. liter, nu koster den 29 TL
Mange grøntsager og frugter er steget op mod 200 %
Brød (som Tyrkerne elsker) er steget fra 1,5 til 4,50 TL
Busbilletter er steget fra 3,60 til 8,50 paa 6 mdr.

Jeg købte den anden dag et blomkaal som sidste aar kostede max 7 TL, nu koster den 45 TL.
I gaar var jeg i Bazaren for at høre hvad de stakkels handlende der siger til det, ALLE steder sagde de, at situationen er helt uoverskuelig for dem, der var en der fortalte at indkøbsprisen for en bestemt jakke, sidste aar var 120 TL, i aar kostede den 450 TL, han fortalte ogsaa at en kjole som sidste aar kostede 80 TL, havde han i aar betalt 300 tl for –
Tandlægen fortalte at ALT hvad de bruger af materialer som implantater, proteser osv. er steget med 300 %, nogle ting op mod 400 %.

Det er vigtigt at vi som turister, eller herboende udlændinge, tænker os om, for kommer man til Tyrkiet med Dansk tjente penge er det jo stadig billigt at shoppe og købe ting med hjem, det er ogsaa stadig billigt at gaa ud at spise, og købe sig en is, MEN man kan ikke sammenligne priserne med hverken sidste Aar, eller de foregaaende Aar, tingene ER blevet meget dyrere, men her skal man jo saa huske paa at kursen paa Liraen ogsaa er ekstremt lav, i dag den 26/3. – 2022 er kursen 45.66, det betyder at hvis du køber en ting til 100 Lira, betaler du KUN 45.66 DK for varen.
Hvis man f.eks er en familie ude at spise, og man faar en regning paa 800 TL, er det altsaa kun 366.00 DK, jeg opfordrer alle til at tage det i betragtning, og ikke beklage sig over prisen, for det ER stadig billigt. . . .. . . . . . .

Et godt eksempel er f.eks ogsaa, i 2020 kostede den garn jeg plejer at bruge 5 tl pr. nøgle, der laa kursen paa omkring 1.20, saa min pris var ca. 6,00 DK pr. nøgle, nu i 2022, hvor kursen er saa ekstremt lav, koster den samme nøgle garn 14 TL, det er saa 6,50 DK, saa for ALLE der kommer med Danske penge, og faar vekslet til Lira, er tingene ikke steget særlig meget. . . . . . . . – Tænk over det naar du shopper.

I 2020 kostede en god bøf paa en Restaurant maaske 100 TL = 120 DK
Nu koster en bøf maaske tæt paa 200 TL = 93,00 DK

Saa bare shop løs, for turisterne er det bestemt ikke blevet dyrere, men for de lokale med tyrkisk indkomst, er det blevet rigtig meget dyrere.

Opdateret 14/4 – 2022

‘Leje’-Priserne vokser stadig voldsomt i Alanya
De 265 procents stigning i lejepriserne det seneste 1 år i Alanya, har gjort det næsten umuligt for lokale borgere at få adgang til lejeboliger. MUTBIR-præsident Küçüker sagde: “Det er umuligt at reducere huslejen uden at reducere byggeomkostningerne og jordpriserne.”
Med stigningen af ​​​​​​​​​​BYGGE-omkostninger og immigration fra udlandet er lejepriserne i Alanya næsten tredoblet det seneste år. Lejepriserne er steget med 265 procent de seneste 12 måneder i Alanya.
Efter Ruslands angreb på Ukraine steg efterspørgslen efter både leje- og salgsboliger i Alanya. De seneste års stigning i boligsalg til udlændinge har gjort det svært for lokale borgere at få adgang til lejeboliger. Sektorrepræsentanter, som gav særlige udtalelser, at de ublu huslejestigninger vil fortsætte, så længe omkostningerne ikke falder.
Præsident for The Turkish Property Professionals-TTPP, Dr. Yakup Uslu sagde: “Der er en mærkbar stigning i huslejen i Alanya, det er ikke kun i Alanya, men i hele Tyrkiet. Alanya er det smukkeste og mest specielle sted at bo i Tyrkiet. …….
Baade Russere og Ukrainere foretrak Alanya. Derfor er huslejestigningerne i Alanya blevet endnu højere. Vi kan ikke løse dette på kort sigt, hverken ved lov eller på nogen anden måde.
Når vi ser på Alanya konceptet og strandbyer i verden, ser vi, at de er utilstrækkelige. Der er ikke meget, industrien kan gøre i en sådan uventet udvikling.
De meget høje lejepriser, bliver svære at stop, fordi jern, som som sidste aar kostede 6.000 tusind TL, nu koster det 16.000 tusinde TL. Beton, som kostede 200 TL sidste år, koster 1000 TL i år.
Vi kæmper med stigninger på 200 procent, 300 procent og 500 procent på nogle produkter. Derfor er prisen på alt steget. Med disse omkostninger er det næsten umuligt for tyrkiske statsborgere at købe lejligheder.
Momssatserne på byggevarer kan nedsættes til 1 procent i en vis periode. Satsen på 18 procent kan revideres. På grund af stigningerne foretager producenterne meget alvorlige stigninger i mængden. For eksempel havde Şişecam først for nylig hævet sin glaspris med 45 procent, for nylig hævede de igen prisen med 30 procent.
Desværre er der en alvorlig forskel mellem den inflation, som TURKSTAT har annonceret, og den inflation, som markedet oplever. Disse afspejler også i lejepriserne, sagde han

Alt om Alanya ønsker jer alle en rigtig god ferie i Alanya/Tyrkiet

 

- Annonce -