- Annonce -

LANDBRUGET I TYRKIET

Alanya er som bekendt en by i  Tyrkiet  ved  Middelhavet på landets sydkyst med omkring 380.000 )  indbyggere.

Alanya er med årene blevet et populært rejsemål, og er i dag en pulserende  turistby  med en gammel bykerne. Mange af turisterne kommer fra skandinaviske lande eller Holland, Tyskland, Rusland og Ukraine osv.

Fra byens midte strækker der sig ud i Middelhavet en klippe fyldt halvø, hvorpå der i omkring 250 meters højde ligger  ruinerne  af en  borg . Det meste af den nuværende borg blev opført i  1300-tallet , men halvøen har huset  fæstningsværker  helt tilbage fra det  Romerske  og  Byzantinske Rige .

 

Før turismen kom til Alanya, levede folkene i Alanya af landbrugsproduktion af særligt bananer, appelsiner, citroner og avokadoer. Ganske få lever stadig af landbrug, og langt de fleste har i dag solgt deres jord, hvor der i dag er bygget hoteller, lejligheder, butikker og restauranter. Dog eksisterer landbruget stadig i de små landsbyer i bjergene, hvor mange familier stadig er selvforsynende.

Tyrkiet har også et rigtigt dyreliv, der bl.a. tæller 120 pattedyrarter, 439 fuglearter og 345 fiskearter. Der findes stadig ulve, ræve, vildkatte, los, mår, hyæner, bjørne, kronvildt, gazeller, vildsvin, bæver samt to ud af verdens syv havskildpaddearter caretta caretta og chelonia mydas (grøn skildpadde). Havskildpadderne yngler på nogle af Middelhavets sandstrande, bl.ai Alanya.

Landbrugseksporten skal vokse

Tyrkiet er meget interessant for danske virksomheder, fordi landet oplever vækst på mange fronter inden for landbruget og derfor er oplagt til at være ét af de nye vækstlande. Det siger en økonomisk analyse fra Landbrug & Fødevarer, der har sat nærmere på vækstpotentialet i Tyrkiet.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er landbruget i Tyrkiet én af de sektorer, som den tyrkiske regering satser meget på. Blandt andet med en målsætning om at fordoble væksten inden for landbruget, i fremtiden.

Selvforsynende

Tyrkiet er stort set selvforsynende med landbrugsprodukter. I det meste af landet drives moderne, mekaniserede landbrug og langs Sortehavskysten dominerer et mere traditionelt familielandbrug med mindre jordstykker.

De store landbrug findes hovedsagelig i den sydøstlige del af landet, hvor bønderne og forpagterne ofte lejer jord på meget ufordelagtige vilkår.
Borgerkrigen mellem regimet og PKK i årerne fra 1984 til 1999 medførte, at mange landbrugsområder i det sydøstlige Tyrkiet blev ødelagt, og der blev lagt miner ud på flere steder.

De vigtigste eksportafgrøder er bomuld, tobak, hvede, frugt, grøntsager og nødder. Bomuldsdyrkningen danner også grundlag for den vigtige tekstil- og beklædningsindustri.

Hvilke varer eksporterer Tyrkiet?

Tyrkiet handler især med EU-lande, USA og Rusland, men også med lande omkring Sortehavet som tidligere var en del af Sovjetunionen. Tyrkiet er et af verdens største landbrugslande og er blandt de største producenter i verden af ​​bl.a ​hvede, byg, sukkerroer, tomater, æbler, te, tobak og bomuld.

Siden er under opdatering

 

- Annonce -