- Annonce -

Kalebaslampen er en lampe lavet af tørret kalebas (græskar).

Du har måske set disse dekorative lamper i souvenirbutikkerne? Disse lamper er lavet af tørret græskar og er meget populære i Tyrkiet.
De laves i alle farver og mønstre og er smukke og dekorative med lys indeni.

Lamperne er kendt som “kalebasserlamper” eller “hyoutanlamper” ude i verden men kaldes for “græskarlampe” på tyrkisk.

Vi gik en tur op til slottet og besøgte en mand, som fremstiller disse lamper. Her kan du købe disse smukke produkter, men han leverer dem også videre til salg i forskellige butikker.

Kalebaskunst indebærer at lave kunst ved hjælp af kalebasser (græskar). Kalebasseoverfladen kan hakkes, males, slibes, brændes, farves eller bare poleres.
Traditionen går helt tilbage til de oprindelige folkstammer i Amerika.

Når de tørrede græskar er høstet, skal du fjerne den ydre membran ved at skrabe med kniv eller fjerne den med en hård børste.
Bunden af ​​græskarret åbnes med et skæreværktøj, og den indre del med frø fjernes.
Normalt skal et høstet græskar tørre over en periode på flere måneder, før den træagtige overflade er velegnet til dekoration.

Et mønster kan lavet ved at borre huller i græskarret med en boremaskine, skære med kniv og lignende værktøjer.
I hullerne er det almindeligt at anbringe perler i forskellige farver.
Det er også almindeligt at placere en elpære inde i den, og den kan placeres på et bord eller hænge ned fra loftet.

Græskarlampen er virkelig et flott minne at tage hjem fra Tyrkiet.

Kalebarklampen er en lampe laget av tørket kalebass (gresskar)

Du har kanskje sett disse dekorative lampene i suvenir butikkene? Disse lampene er laget av tørket gresskar og er veldig populære i Tyrkia. De lages i alle farger og mønster og er flotte og dekorative med lys inni.

Lampene er kjent som “gourd lamp” eller “hyoutan lamp” i verden og kalt “gourd lamp” på tyrkisk.

Vi tok en tur opp mot slottet og besøkte en mann som lager disse lampene. Her kan man kjøpe disse vakre produktene, men han leverer de også videre for salg.

Kalebakunst innebærer å lage kunstverk ved bruk av kalebasser (gresskar). Kalebassoverflater kan hugges, males, pusses, brennes, farges og poleres. Tradisjonen går helt tilbake til urfolket i Amerika.

Etter at de tørkede gresskarene er høstet, skrelles den ytre membranen av eller fjernes med en hard børste. Bunnen av gresskaret åpnes med et skjæreverktøy og den indre delen med frø renses ut. Vanligvis lar en høstet kalebass tørke over en periode på flere måneder før den treaktige overflaten er egnet til dekorering.

Et mønster lages ved å bore hull på gresskaret med en bor, kniv og lignende verktøy. I hullene er det vanlig å plasseres perler i forskjellige farger i de borede hullene. Det er også vanlig å plassere en lyspære inni den og den kan plasseres på et bord eller henges opp i taket

Gresskarlampen er virkelig et flott minne å ta med seg hjem fra Tyrkia.

- Annonce -