- Annonce -

Hvordan overlever Tyrkerne, med de høje priser

Rigtig mange at vores læsere, spørger ind til hvordan Tyrkerne overhovedet kan overleve med den lave løn og de skyhøje priser på ALT ?
Svaret er: Det kan de heller ikke.

Jeg vil her prøve at sætte lidt ord paa situationen som den er er Alanya/Tyrkiet – Jeg bor her jo selv, og lever i det til hverdag, hvilket ikke altid er lige sjovt.

I 2021, var mindstelønnen paa omkring 2250 Lira pr. maaned, den steg saa 1. januar 2022 til 4250 Lira, vi tænker, uha, det var godt nok en stor stigning.
Men det er det absolut ikke, da ALT er steget flere hundrede procent, jeg nævner her et par eksempler – Benzin/diesel er lige ved at naa 30 lira pr. liter, i december kostede den 7 lira – Det resulterer jo saa i af f.eks Taxa chauffører har det meget haardt økonomisk. Da de kun har faaet godkendt en meget lille stigning, paa et par lira pr. kørt kilometer, deres udgifter til maanedlige kontrol/service af bilen er steget fra 1500 til 6/7000 lira, det hænger overhovedet ikke sammen.

Fødevarer omkostninger : Meget er steget med op til 300 procent, det handler om olie, æg, mejeri produkter, kød er steget vanvittig meget, grøntsager er ogsaa steget meget, samt brød, forsikringer osv.

Huslejerne, som der bliver talt om alle steder pt, for et aar siden var det nemt at finde en fin lejlighed til omkring 1000/1500 lira pr. maaned, hvilket en Tyrkisk familie godt kunne betale hver maaned – MEN NU, er det stort set umuligt at finde en bolig til under 8000 lira, og mange er meget dyrere, helt op til 15.000/20.000 lira, og hvem har penge til det, ikke ret mange.

Ydermere er strøm steget med 265 procent, vand er ogsaa steget.

Hvorfor er huslejerne steget saa meget, er udgifterne blevet større for udlejerne?
Dels spiller inflationen jo ind, MEN de mange udlejere saa sit snit til at hæve deres huslejer, især da krigen mellem Rusland og Ukraine brød ud, nu kom der mange mennesker med penge paa lommen, saa blev der slaaet til med den store hammer, uanset pris, blev alt lejet ud, i Alanya er der faktisk ingen lejeboliger ledige, og stort set heller ikke ejerboliger, da salgspriserne ogsaa er gaaet helt amok inden for det sidste halve aars tid.

Nu skriver medierne saa, at pengekassen er ved at være noget slunken hos de mange Russere og Ukrainere der kom til landet, de faar ikke betalt deres huslejer, hvilket jo paa en maade er ganske udmærket, i haab om at priserne saa falder til et niveau. . . . . hvor alle har en chance –
Men det er ikke nemt at rette op paa den triste situation nu, skaden ER SKET for mange familier, mange familier er gaaet i opløsning, desværre begaar mange selvmord og dræber hinanden, alt er helt uoverskueligt for de lokale, som situationen er nu.
Mange har været tvunget til at rejse hjem til sin hjemby, for at tjene lidt penge, evt.i landbruget, det gør ondt paa Alanya, da her er mangel paa professionel arbejdskraft, især inden for turismen, hvilket bestemt ikke er godt for en turistby som Alanya –

Politi, sygeplejersker og lærere er fraflyttet byen ogsaa, da ingen kan faa en bolig de har raad til at betale, og det kan turistmedarbejderne heller ikke.

Huslejerne for de forretningsdrivende, er ogsaa helt ude af kontrol, stort set alle betaler husleje og aar forud, og det er i mange tilfælde mange tusinde euro pr. aar, og det med at forlange husleje forud, praktiserer mange udlejere ogsaa for tiden, helt op til et aar forud, og er det en lejlighed til f.eks 10.000 pr. maaned, jamen saa er det en betaling paa 120.000 for husleje, en maaneds kommission, 130.000 lira, det har ingen mulighed for at betale.
Tyrkerne er ogsaa lidt anderledes indrettet end vi skandivavere er, vi har en fryser og handler ind naar der er tilbud paa frostvarer mm , saadan er det ikke i Tyrkiet, de fleste handler lidt ind hver dag, ikke mange har en fryser, man laver frisk mad hver dag, faktisk vil mange slet ikke spise mad der har været frosset.
Saa, her er stort set aldrig tilbud paa frostvarer f.eks, prisen er prisen – Og fordi Tyrkerne hovedsagelig handler lidt ind hver dag er nok fordi at mange faar lidt i lønhverdagen, selvfølgelig er her ogsaa mange maanedslønnede, f.eks. paa kontrakt.

Mange familier er flyttet sammen, og bor nu 2 eller 3 familier sammen i en lejlighed, ikke nødvendigvis en stor lejlighed, den situation presser familierne meget haardt; penge er der stadig ikke mange af, til dagens fornødenheder –

Tyrkerne og hvidt brød, hænger helt sikkert sammen, fra at de hvide brød koster 1,5 lira, koster de nu 4/5 lira, og ja, man kan sige det ikke er mange penge, men en familie køber nemt mellem 6 og 8 brød om dagen, saa fra at have betalt 12 lira for 8 brød pr. dag og til at betale omkring 40 lira, er rigtig mange penge, det er jo op mod 1200 lira pr. maaned, KUN for brød, oven i kommer alt andet, kød, ost, æg, grønt, forbrug, huslejer, saa rækker 4250 lira pr. maaned ikke langt.

Man skal ogsaa huske paa at mange familier KUN har denne ene indtægt, mange kvinder er hjemme og de passer hus, hjem og børn, og i øvrigt er der jo heller ingen job til dem.

Saa den helt almindelige middelklasse familie er virkelig ramt meget haardt af denne krise.

Her bor som bekendt mange skandinavere ogsaa, dog skal det lige nævnes at nogen af ​​dem allerede er rejst hjem til sit hjemland, da de heller ikke helt kan faa enderne til at hænge sammen, mange har ogsaa en bolig i hjemlandet, og med de høje. huslejer her er, er der for nogen, ikke penge penge nok, til ogsaa at have en lejebolig i Alanya/Tyrkiet ogsaa.
Og det hjælper bestemt ikke de lokale forretningsdrivende, da baade, Danskere, nordmænd, Finnere, Tyskere, englændere og mange andre lægger rigtig mange penge på bl.a ​​Restauranter og Cafeer, og alle købere jo ogsaa deres daglige fornødenheder.

Men, trods alt, er Tyrkerne jo stadig flinke og optimistiske, de tror stadig paa det bedste, trods den for mange haabløse situation, det er et sejt folkefærd, jeg har saa stor respekt for dem, samtidig med er det Tyrkiske folk ogsaa et stolt. . . folkefærd, de beklager sig ikke ret meget, de nævner landets triste situation, og fortæller om, hvordan de er ramt, men de fleste gør det stadig med smil og venlighed.

Jeg lægger ikke op til en politisk diskussion, med denne artikel, der er mange meninger, og det er helt ok at kommentere paa det, men jeg frabeder mig politiske diskutioner, mon ikke alle saa ved, hvad der menes med det.
Jeg sætter blot lidt fokus på den aktuelle situation, på opfordring fra mange af vores læsere.

Saa min bøn til alle læsere, alle jer der elsker Alanya, lad venligst være med at svine de forretningsdrivende til, er den pris de giver dig for høj, gaa i dialog med dem, for langt de fleste er til at finde en fornuftig løsning med , hvis ikke saa tak pænt nej, og gaa videre, husk mange af dem virkelig er i nød.
Husk ogsaa at Generelt er Tyrkerne et arbejdsomt folkefærd, mange arbejder baade 10 eller 15 timer om dagen, uden at klynke over det.

Ikke at forglemme, som turist med udenlandsk valuta, er priserne stort set ikke steget, kursen er lavere end nogensinde, du faar rigtig mange lira for dine udenlandske penge, du kan med fordel stadig shoppe rigtig mange ting, til meget billige penge, men husk at regne om til din egen valuta hver gang, saa finder du ud af det stadig er meget billigt.

Mit hjerte græder for det Tyrkiske folk

 

 

 

- Annonce -