- Annonce -

1,79 var den tyrkiske lira nede i den 27. januar 2017. Det er det historisk laveste tyrkiske lira nogensinde. Den er i de sidste tid steget lidt igen og er i skrivende stund i 1,90(5 maj). Det er en halvering i forhold til blot for få år siden. Den 13/9 2010 var den tyrkiske lira i 3,88.

Den lave lira er en væsentlig svækkelse af de lokales købekraft, selvfølgelig påvirker det ikke dagligdags købene så meget, men skal man købe bil, radio/tv eller bolig betyder det meget, og kan betyde at Tyrkiet efter mange gode år økonomisk er på vej ind i en periode med vigende vækst. Det er også hårdt ved Tyrkiet, at mange importerede varer købes i dollar eller euro, som samtidig med den tyrkiske liras fald er steget mærkbart.

Men til gengæld får turister der kommer med fremmed valuta rigtig meget for pengene.

Det forklarer også en del af de prisstigninger der har været de senere år. En kold Efes kunne for få år siden ofte købes til 5 tl svarende til ca. 19.50 dkk – idag koster den typisk 12 tl svarende til godt 22 dkk – så egentlig er prisstigningen ikke så voldsom med en inflation på 8-10 % i mange af årene.

Den lave tyrkiske lira har også sat salget af boliger til de lokale helt i stå, pga den stærkt svækkede købekraft.  Årsagerne til den svækkede tyrkiske lira er mange, og skal bl.a. findes i den usikre politiske situation, terrorangrebene i storbyerne, urolighederne ved de østlige grænser og den deraf følgende flygtninge tilstrømning. Tyrkiet har modtaget over 3 millioner flygtninge fra Syrien.
Generelt er det godt for turister med euro og kroner når liraen er lav – man får dermed mere for sine penge. Og er man lidt gambler kunne det være en rigtig god ide at købe tyrkiske lira netop nu – da chancen for at den stiger burde være rigtig stor?

Følg udviklingen her www.valutakurser.dk

- Annonce -