- Annonce -

Shopping er en stor del af manges ferie og derfor har vi samlet en lille guide til dig med, hvor du kan shoppe i Alanya.

Dagligvarer:

Alanya er rig på indkøbsmuligheder, når det gælder dagligvarer. Der findes de store supermarkeder, som f.eks Metro og Migros (se mere nedenfor), hvor man kan købe alt, hvad hjertet begærer. Der er også en række lavpris supermarkeder som: Sok, A101 og Bim som minder om Fakta og Netto i Danmark.

Men besøg også den lokale grønthandler, slagter eller de små kiosker.

Metro:

Alanyas største supermarked Metro fungerer, som i resten af Europa, som et engrosmarked. Hvis man ikke har sit danske Metro kort med, så udfylder man en seddel med navn og adresse ved indgangen. Derefter kan man frit handle i det kæmpe supermarked, hvor man også finder elektronik, ting til haven, kontor artikler, fiskemarked og slik i alle afskygninger. Her finder man også Alanyas bedste vinafdeling!

Metro finder du på den store omfartsvej bag ved Oba.

Migros:

Migros er perfekt til daglige indkøb. Her finder du en rigtig god bager, slagter og delikatesseafdeling i hvert supermarked.

Migros ligger flere forskellige steder i Alanya. Der ligger blandt andet Migros butikker vest for en stor busstation Otogar, midt i byen bag Vandlandet, I centrum ca. 750 meter fra Atatürk statuen.

Værd at bemærke:

Tyrkiet er det billigste sted i Europa, når man som turist køber ind i et supermarked. Turister, der køber ind i et tyrkisk supermarked, får nogle varerne over 50 % billigere end i Danmark.

Centrums farvestrålende Bazar:

Den orientalske Bazar i centrum af Alanya er absolut et besøg værd, hvis man vil afprøve sin indre ”købmand”. Her findes et kæmpe udvalg af tøj, sko, lædervarer, smykker, fodboldtrøjer, smykker m.m

Alt er billigt til salg. Gade sælgerne bruger flittigt sætninger som “billigere end Aldi” eller “Billigere end Kina.”

Det meste man finder i Bazaren er kopi varer, men man kan alligevel godt gøre nogle fine køb, hvis man prøver tøj og sko, samt tjekker kvaliteten inden man køber.

Man skal også være opmærksom på, at man kan prutte godt og grundigt om prisen. Cirka 50% af den pris sælgeren starter på, skal man nå ned på, hvis man ikke bagefter skal føle sig snydt.

Husk at have små lira sedler med, når du går på handel i bazaren.

Se også Markeder og Markedsdage i Alanya

Tyrkiske tæpper er lig med god kvalitet

Historien om tyrkiske tæpper strækker sig over 3000 år tilbage, og millioner af tyrkere har gennem årene været med til at producere og sælge tæpper.

De farvestrålende, og ofte meget flotte tæpper, adskiller sig fra andre orientalske tæpper ved, som de eneste i verden, at være knyttede med dobbeltknytninger.

Det betyder, at selve knytningen er sikret to gange om de tværgående tråde. Tyrkiske tæpper siges derfor at have en længere holdbarhed end andre håndknyttede tæpper.

Du kan sikre dig, at et tæppe er håndknyttet ved at vende tæppet om og se på tæppets kant ved frynserne. På maskinvævede tæpper vil kanten ofte være syet på.

Se også Tyrkiske tæpper: Få tæpper i god kvalitet

Der findes i alt tre hovedtyper af håndknyttede tæpper:

Uld på uld: Lidt grovere og knap så fine tæpper på grund af den lidt tykkere uldtråd.

Uld på bomuld: Her bliver uldtråden knyttet omkring en tværgående bomuldstråd. Lidt finere i mønsteret end uld på uld og dermed også lidt dyrere.

Silke: De absolut fineste og dyreste tæpper. Hver eneste egn i Tyrkiet har deres egen måde at udsmykke og fremstille tæpperne på. Blandt de mest kendte er Milastæpperne, som kommer fra det vestlige Tyrkiet. Disse tæpper har en gullig farve og er som regel uldtæpper.

Konya tæpper derimod, er uld på bomuld af utrolig god kvalitet. De knyttes med ekstra mange dobbeltknytninger og har som regel seldsjukiske medaljoner som motiv.

Nomaderne bruger symboler fra dagligdagen til deres tæpper. For eksempel er skorpionen et yndet motiv, eftersom den symboliserer deres frihed, mens en kamelfod symboliserer deres transportmiddel. Generelt knytter nomaderne meget farverige tæpper.

Endelig er der tæpper fra Herake regionen. Herfra kommer de bedste tæpper med flest dobbeltknytninger. Fås både som bomuld og silketæpper. Her bruges som regel blomstersymboler. Indtil Tyrkiet blev en republik, knyttede Herake regionen kun tæpper til sultanens palads.

Genbrugs butikker i Alanya

Det er ikke kun i de store byer som København, London og Berlin, at man kan finde Second Hand butikker.

Alanya har også sit helt eget område, hvor det er muligt at finde en stort set ny vaskemaskine til 250 tl, et flot køleskab til 200 tl og en udmærket sofagruppe til 210 tl.

Det kan være et helt ok alternativ til de traditionelle forretninger eller et sted, man kan finde små effekter til at supplere møblementet i ferielejlgiheden. Man skal nok ikke forvente, at der udstedes garantibeviser – til gengæld er det billigere end Aldi og meget fornøjeligt.

Shopping er en stor del av mange sin ferie og derfor har vi her samlet en liten guide til deg hvor du kan shoppe i Alanya.

Dagligvarer:

Alanya er rik på innkjøpsmuligheter når det gjelder dagligvarer. Det finnes store supermarkeder som f.eks Metro og Migros (se mere nedenfor), hvor man kan kjøpe alt hva hjertet begjærer. Det er også en rekke lavpris supermarkeder som: Sok, A101 og Bim som minner om Rimi og Prix i Norge.

Men besøk også den lokale grønthandler, slakter eller de små kioskene.

Metro:

Alanyas største supermarked Metro fungerer, som i resten av Europa, som et engrosmarked. For å få et Metro kort så utfyller man et skjema med navn og adresse ved inngangen. Deretter kan man fritt handle i det kjempe store supermarked, hvor man også finner elektronikk, ting til hagen, kontor artikler, fiskemarked og mye annet. Her finner man også Alanyas beste vinavdeling!

Metro finner du på den store omfartsveien bak ved Oba.

Migros:

Migros er perfekt til daglige innkjøp. Her finner du en riktig god baker, slakter og delikatesseavdeling i hvert supermarked.

Migros ligger flere forskjellige steder i Alanya. Det ligger blant annet Migros butikker vest for den store buss stasjonen Otogar, midt i byen bak vannparken, I sentrum ca. 750 meter fra Atatürk statuen.

Verdt å bemerke:

Tyrkia er det billigste sted i Europa, når man som turist kjøper inn fra et supermarked. Turister som kjøper inn fra et tyrkisk supermarked, får noen av varene over 50 % billigere enn i Norge.

Sentrums fargestrålende Bazar:

Den orientalske Bazar i sentrum av Alanya er absolutt verdt et besøk, hvis man vil teste sine prute egenskaper. Her finnes et kjempe stort utvalg av tøy, sko, skinnprodukter, smykker, fotballtrøyer, smykker m.m

Alt er billig. Gate selgerne bruker flittig setninger som “billigere end Aldi” eller “Billigere end Kina.”

Det meste man finner i Bazaren er kopi varer, men man kan allikevel gjøre noen gode kjøp, hvis man prøver tøy og sko, samt sjekker kvaliteten innen man kjøper.

Man skal også være oppmerksom på at man kan prute godt på prisen. En tommelfinger regel er at man kan prute ned ca 50% av den pris selgeren starter på, hvis man i etterkant skal føle at det var et godt kjøp.

Husk å ha med små lira/små sedler når du går på handel i bazaren.

Se også Markeder og Markedsdage i Alanya

 

Tyrkiske tepper med god kvalitet

Historien om tyrkiske tepper strekker seg over 3000 år tilbake, og millioner av tyrkere har gjennom årene vært med på å produsere og selge tepper.

De fargestrålende, og ofte meget flotte tepper skiller seg ut fra andre orientalske tepper ved, som de eneste i verden, å være knytt med dobbeltknytninger.

Det betyr at selve knytningen er sikret to ganger om de tverrgående trådene. Tyrkiske tepper sies derfor å ha en lengere holdbarhet enn andre håndknyttede tepper.

Du kan sikre deg at et teppe er håndknyttet ved å vende teppet om og se på teppets kant ved frynsene. På maskinvevede tepper vil kanten ofte være sydd på.

Se også: Tyrkiske tæpper: Få tæpper i god kvalitet

Det finnes i alt tre hovedtyper av håndknyttede tepper:

Ull på ull: Litt grovere og ikke så fine tepper på grunn av den litt tykkere ulltråd.

Ull på bomull: Her blir ulltråden knyttet omkring en tverrgående bomullstråd. Litt finere i mønsteret enn ull på ull og dermed også litt dyrere.

Silke: De absolutt fineste og dyreste tepper. Hver eneste region i Tyrkia har deres egen måte å dekorere og fremstille teppene på. Blant de mest kjente er Milasteppene, som kommer fra det vestlige Tyrkia. Disse tepper har flotte farger og er som regel ulltepper.

Konya tepper derimot, er ull på bomull av utrolig god kvalitet. De knyttes med ekstra mange dobbeltknytninger og har som regel seldsjukiske medaljonger som motiv.

Nomadene bruker symboler fra hverdagen til deres tepper. For eksempel er skorpionen et populært motiv, ettersom den symboliserer deres frihet, mens en kamelfot symboliserer deres transportmiddel. Generelt knytter nomadene meget fargerike tepper.

Tilslutt er det tepper fra Herake regionen. Herfra kommer de beste teppene med flest dobbeltknytninger. Fåes både som bomull og silketepper. Her brukes som regel blomstersymboler. Inntil Tyrkia ble en republikk, knyttet Herake regionen kun tepper til sultanens palass.

Gjenbruks butikker i Alanya

Det er ikke kun i de store byene som København, London og Berlin at man kan finne Second Hand butikker.

Alanya har også sitt helt eget område, hvor det er mulig å finne en stort sett ny vaskemaskin til 250 tl, et flott kjøleskap til 200 tl og en utmerket sofagruppe til 210 tl.

Det kan være et helt ok alternativ til de tradisjonelle butikker, man kan også finne små effekter til å supplere møblementet i ferieleiligheten. Man skal nok ikke forvente å få garantibevis – til gjengjeld er det billigere enn Aldi.

- Annonce -