- Annonce -

Her kan du læse lidt om de bedste og mest kendte desserter og kager i Tyrkiet.

Irmik Helvasi er en tyrkisk dessert man laver desserten ved at riste semulje med mel, sukker, olie (margarine eller smør) og andre tilsætningsstoffer såsom pinjekerner , vand, mælk, hvis det ønskes . Den kan spises varm eller kold. Dessert er rig på fiber, men har et højt kalorieindhold.
Dessert er rigtig god, men i smaa portioner.
I Alanya er der smaa Cafeer, der kun sælger Irmik Helvasi, og kaffe/te, ligesom der ogsaa er smaa steder der kun sælger Baklava.

Ayva tatlısı
Er en dessert fra det tyrkiske køkken, der er lavet med kvæde. Kvæden koges i vand eller i ovnen tilsat nelliker og sød sirup, de fyldes med æble- eller kvædemel samt rosiner og toppes med en neutral youghurt, og evt. lidt hakkede nødder/Mandler.

Dessert serveres som halve kvæder – Retten kan baade spise varm eller kold, dog er den mest populær om vinteren.

Hvis du er ude at spise Tyrkisk morgenmad (serpme kahvalti) bliver der ofte   serveret Ayva tatlısı  , dog i lidt mindre stykker.
Velbekomme.

ASURE – Ogsaa kaldet Noahs ark Budding

Du kan ikke besøge Tyrkiet uden at komme over en meget speciel dessert kaldet Noahs ark pudding, bedre kendt som ‘aşure’

Noahs ark pudding er fuld af sunde ingredienser som tørrede frugter, bælgfrugter og fuldkornshvede, der er sødt med sukker og frugtsaft og tilberedt sammen i en gryde. Denne budding indeholder traditionelt abrikoser, rosiner,  ribs  , figner  , pinjekerner, valnødder, hasselnødder, kikærter og marinebønner for blot at nævne nogle få ingredienser .

Nogle kokke tilføjer endda kastanjer, lima bønner, bulgur hvede og skiver af frisk kokosnød. Næsten alt går.

Den ældste Dessert I Verden

Noahs ark budding, som mange andre tyrkiske retter, har sin egen historie bag den. Det siges, at den første version af ‘aşure’ blev lavet af Noah selv. Efter flere uger på arken begyndte farvandet at falde tilbage. Som fødevarelagre faldt, besluttede Noah at smide lidt af alt, han havde forladt på arken, i en gryde.

Hvad han fik var en lækker budding, der holdt ham og hans passagerer mætte, indtil arken endelig hvilede på Mount Ararat i det østlige Tyrkiet. Nogle siger ‘aşure’ er den ældste dessert i verden.

I den moderne tyrkiske kultur er Noas ark budding et symbol på mangfoldighed, venskab og enhed. Når en kok forbereder ‘aşure’, fordeler de, som vanligt, desserten i smaa skåle, så der er til saa mange venner og naboer som muligt.

Om Asure

‘Aşure’, det tyrkiske navn for Noas budding, er forbundet med Ashura. Ashura er almindelig i hele Mellemøsten og spænder over mange kulturer, traditioner og religioner.

Ashura var oprindeligt en jødisk fest, der markerede redningen af ​​Moses fra Farao, hvor Hebræerne fastede. Sunni-muslimer forbinder også denne periode i løbet af året med Moses udfrielse.

For shia-muslimer fejres Ashura-dagen et par dage før Ramadan under “Muharram”, den tiende måned, for at fejre al-Husayns martyrium, Ali’s og Fatimas søn og profetens Mohammeds sønnsøn.

Ashura minder muslimer om ofrene, som profetens familie er lavet for menneskeheden. Ashura-perioden er præget af donation og deling af mad og sådan som en handling af fællesskab med Gud og genforening med menneskeheden.

Asure er en del af den tyrkiske kultur, og som tidligere nøvnt, en meget populær dessert, næsten hver eneste familie har sin helt egen opskrift, og den holder de for sig selv.

Hvordan laver Asure

Der er ingen sæt opskrift til at lave Noahs ark budding. Der er hundreder, hvis ikke tusindvis af variationer. Du kan bruge den grundlæggende opskrift nedenfor som vejledning.

Du kan tilpasse ingredienserne efter din smag eller hvad du har ved hånden. Klassiske versioner af ‘aşure’ bruger rosenvand til at smage budding.

Man kan med fordel godt tilføje en appelsin og en citronskive i stedet for rosenvandet. Mange kokke foretrækker buddinger uden tilsat smagsstoffer.

Uanset hvordan du vælger at forberede den, må du være klar til at dele din Noas ark pudding med dine naboer også.

Hvad du skal bruge

 • 3 kopper ikke-kogt helkornhvede eller byg
 • 1 ½ kopper dåse kikærter, skyllet og drænet
 • 1 ½ kopper dåse bønner, skyllet og drænet
 • ¼ kop ris
 • 3 spiseskefulde pinjekerner
 • 8 tørrede abrikoser, skåret i stykker
 • 8 tørrede figner, skåret i stykker
 • 3 kopper sukker
 • 2 kanelstænger
 • Saften af ​​1 appelsin (valgfri)
 • Saften af ​​1 citron (valgfrit)
 • 2 spiseskefulde rosenvand (valgfrit)
 1. Natten før sætter hvede eller byg i en stor gryde og dækker den med rigeligt vand.
 2. Lad det koge, dække og reducere varme. Lad det koges forsigtigt i ca. ti minutter.
 3. Sluk for varme og lad kornet afkøle natten over.
 4. Næste morgen bør kornet have absorberet de fleste, hvis ikke al væsken. Tilsæt kikærter, bønner, ris, tørrede frugter, sukker og valgfri rosenvand eller appelsin og citronskal.
 5. Tilsæt mere vand for kun at dække ingredienserne, hvis det er nødvendigt.
 6. Rør blandingen forsigtigt med en træske, mens den koger, indtil den tyknes.
 7. Fjern den fra varme og fyld den i dessertskåle eller en stor serveringsskål.
 8. Mens den køler ned, dækkes den med et klæde
 9. Før servering kan du pynte desserten med friske granatæblefrø, pinjekerner, finhakket tørret frugt og jordnødder.

Fırın sütlac

Bagt risengrød – er en unik dessert fra det tyrkiske køkken.

Dessert laves normalt ved at koge/bage risengrød i en ovn i en gryde.

Under servering tilsættes finthakkede hasselnødder, mandler eller valnødder.

 • Fremgangsgade:
 • Begynd med at lægge risene i blød i varmt vand i en halv time.
  Skyl derefter med rigeligt vand og afdryp.
 • Tilsæt et glas vand til risene og kog ved svag varme, indtil vandet er absorberet.
 • Tilsæt mælk, vanilje og sukker og kog under omrøring, indtil risene er bløde, tilsæt 2-3 skeer vand til risengrøden.
 • Kog denne blanding i yderligere 4-5 minutter under omrøring.
 • Pisk æggeblommen sammen i en skål, herefter tilsættes den blandingen.
 • Fordel risengrøden i ovnfaste skåle og sæt dem på bagepladen.
  Tilsæt vand i bagepladen, indtil det når op på midten af ​​skålene.
 • Bag risengrøden i en forvarmet ovn ved 200 grader, indtil den er gyldenbrun.

Ingredienser:

 • 1 Halv kop ris
 • 2 kopper vand (til at koge risene i)
 • 5 glas mælk
 • 1 pakke vanilje
 • 1 kop sukker
 • 1 æggeblomme

Det er en rigtig lækker dessert – Velbekomme

Tyrkisk  delight – Ogsaa kaldet Lokum
Tyrkisk  lokum  er et gummiagtigt sådan lignende, spise, som man kan få overalt i  Tyrkiet . Det er krydret med rosenvand, mastik eller citron. Tyrkisk  delight har været produceret i  Tyrkiet  siden det 15. århundrede, oprindeligt med honning og melasse som sødestoffer.

Rosenvand giver det en fin lyserød farve.
Tyrkisk delight har en blød, geléagtig og undertiden klæbrig konsistens, og er ofte skåret i små tern og vendt i flormelis, for at forhindre at det klistrer sammen.

Nogle typer indeholder små nødder der er hakkede, ofte er det pistacienødder, hasselnødder og valnødder.
Det fåes ogsaa med kanel eller mynte.
Tyrkisk delight blev introduceret til Vesten i det 19. århundrede. En ukendt Brite, der angiveligt blev meget glad for delikatessen under sine rejser til Istanbul og dermed købte noget af det, tog det med tilbage til Storbritannien, hvor det fik navnet Tyrkisk delight. Det blev en stor delikatesse, ikke kun i Storbritannien, men i hele det europæiske kontinent.

BAKLAVA

Baklava er filodej med hakkede nødder (valnødder eller pistacienødder). Mens den er varm, hældes en lage over, lavet af sukker, citron og vand.
Baklava udskæres i som regel i små firkanter.
Det klassiske tilbehør til baklava er en kop stærk, tyrkisk kaffe, da kaffens bitterhed er god sammen med baklavaens søde smag.
Hvis du én gang har smagt baklava, glemmer du det aldrig igen! Baklava er sød og klistret og smager præcis, som en kage fra de varme lande skal smage
Baklava er sandsynligvis opfundet før Kristi fødsel et eller andet sted i dét, der senere skulle blive det osmanniske rige, som dækkede Tyrkiet, Balkan, Persien, de arabiske lande og meget af Mellemøsten. Derfor gør mange lande i dag krav på, at det er dem, der oprindeligt fandt på baklava. Spørg bare i Armenien, i Iran eller sågar i Grækenland.
Men mest berømt for deres baklava er nok Tyrkerne. Her kan du købe baklava overalt, og selv om kagen er sød, nydes den ofte med en kop meget sød kaffe eller te til.
Det forskellige en del, hvilken type dej og hvilken type nødder der bruges i baklava. Men en filodej, som du pensler med usaltet smør smager helt rigtigt. Det samme gør en blanding af usaltede pistaciekerner, valnødder og mandler, der hakkes halv groft og blandes med kanel.
Personligt er jeg ret vild med Baklava, og særlig gode er de med lidt almindelig vanilje er til, og så selvfølgelig den gode stærke tyrkiske kaffe, hvor jeg udelader sukkeret, SÅ smager de helt fantastisk.
I Alanya er der rigtig mange steder, du kan købe baklava, ikke mindst hos bageren, hvor man oftest køber dem til kilo pris (de er ikke dyre), er du bl.a. til en Tyrkisk familie, er Baklava en kærkommen værtinde gav.
Har du smagt Baklava ? ellers maa du præve det 🙂

Har du smagt Künefe ?

Hvis svaret er nej, så prøv det.
Künefe er en lækker dessert, som fås mange steder i Tyrkiet, også i Alanya, men kan næsten købes på alle lokale Caféer og Restauranter.
Tag evt. En tur på 25 meter gaden i Alanya, gaden ligger parallelt med Atatürk Bouleward, længere op mod Taurus bjergene, der fås Künefe over alt, velbekomme
Du kan også selv lave Künefe

 

- Annonce -