Alanya historie, alt om alanya, alt om alanya historie, artikler om alanya
- Annonce -

Historie er fortællingen om hvorfor vi alle sammen er her og hvordan vi kom dertil, hvor vi er i dag.

Navne, små kampe og store krige har skrevet sig ind i Alanya historie.

Vi har her lavet denne artikel om Alanya´s historie, hurtigt og brugbart fortalt, så du kan komme under huden på vores smukke by.

Alanya historie
Alanya´s historie går tilbage til tusind år f.kr.

Den første bosættelse i Alanya

Man kan føre bosættelse i området helt tilbage til tusind af år f.Kr. Det tidligst kendte navn på det nuværende Alanya var Coracesium, der betyder “klippe”.

Dette navn møder man så tidligt som i det 4. århundrede f.Kr. Byen, der på det tidspunkt var under persisk kontrol, eksportere honning og vin til Egypten.

Takket være sine stærke forsvarsmure modstod byen i 197 f. Kr. et angreb af Antiokus III den Store.

Piraterne kommer

At det var muligt at modstå denne mægtige erobrer, fortæller om hvor stærk befæstningen var, og den blev endnu stærkere, da piraten Diodotus Tryphon fra 137 f. Kr. begyndte at bruge Alanyas havn som sin sikre base.

Han byggede den imponerende store fæstning på klippen. Byen blev hurtigt centrum for de kilikiske pirater, der hærgede hele den østlige del af Middelhavet i over 100 år.

Sørøver alanya, alanya sørøver, pirater i alanya, julius cæsar

Piraterne var efterhånden et stort problem for Rom. Som ganske ung og ukendt soldat blev Julius Cæsar taget som gidsel et år i en af piraternes byer, inden der blev betalt løsepenge for ham.

Da han blev løsladt lykkedes det ham i Nordafrika at rejse en lille hær, der kunne slå de pirater, der havde holdt ham som fange. I den forbindelse grundlagde han sin senere berømmelse.

Det romerske Senat lod i år 67 f.Kr. hærføreren Pompejus udruste en flåde, der skulle rense den østlige del af Middelhavet for pirater. Det førte til et stort og afgørende søslag i Coracesiums havn. Byen faldt som piraternes sidste støttepunkt. Regionen blev indlemmet i det romerske imperium.

Se også vores artikel om “Det sidste sørøverslag: Da sørøverne tabte Alanya”

Markus Antonius og Kleopatra´s kærlighed

Den berømte dronning Kleopatra fra Egypten fik sit navn knyttet Alanya i forbindelse med sit kærlighedsforhold til den romerske general Markus Antonius.

Han forærede byen til Kleopatra, der her kunne hente tømmer til at genopbygge sin flåde. Vest for den store klippeborg ligger Alanyas bedste strand, der stadig bærer Kleopatras navn.

Alanya borgen, borgen i AlanyaPå toppen af borgområdet opførte byzantinerne en kristen kirke i det 6. århundrede e.Kr. Der blev også opført lagerrum og rigtig mange cisterner: På det tidspunkt kaldtes byen Kalonoros, der betyder ”Smukke Bjerg”.

Senere besad armenierne området, der også fik en stor betydning under korstogene i det 11. og 12. århundrede.

Alanya historie, alt om alanya, alt om alanya historie, artikler om alanya
En stor statue af Alaeddin Keykubat står ved Luna park i Alanya

1222 overtog de muslimske selsjukeres sultan Alaeddin Keykubat området byen og gjorde den til sin vinterresidens.

Han fornyede byen og byggede Det røde tårn, der stadig ses ved havnen. Han lod også fæstningsværkerne blive genopbygget.

Derefter blev havnen hovedbase for selsjukernes flåde. Byen og den gamle piratborg kom i tiden derefter til at danne ramme om 1001 nats eventyr. Alaeddin Keykubat kaldte byen Alaiye. Det betyder “Ala´s by”.

Under Sultan Mehmet Eroberens styre blev byen i 1471 en del af det ottomanske rige og var op til det 18. århundrede en vigtig havn for handel med Egypten, Syrien og Cypern.

Atatürk, alanya atatürk, tyrkisk historie

Da Atatürk besøgte Alanya

Da Atatürk i 1935 besøgte byen fik den navnet Alanya.

Alaiye var på grund af morsekoden fejlagtigt oversat som Alanya. Efter at have set telegrammet spurgte Atatürk: ”Må jeg ikke ændre navnet til Alanya? Faktisk er det et godt navn. Lad det fremover være Alanya”.

Atatürk besøgte kun en gang i sin levetid, mens Atatürk skrev efter hans besøg et brev til Alanya hvor kan skrev:”Jeg blev dybt rørt over venligheden og den ægte glæde over mit korte besøg i Alanya. Selvom besøget kun var ganske kort, er der ingen grund til at tro andet, og jeg følte ikke, at der var grund til at blive længere. Jeg vil igen udtrykke mine bedste ønsker til alle Alanyas indbyggere. K. Atatürk.

Se også vores artikel om “Da Atatürk besøgte Alanya

- Annonce -