- Annonce -

 

Hvis man vil se Alanya fra sin allersmukkeste side, er det en rigtig god ide at tage med en af de mange turbåde, der hver morgen stævner ud fra havnen. Her får man et smukt kig til Taurusbjergene, og i forårs månederne kan man skimte de snedækkede bjerge i baggrunden, der sikrer vandforsyningen i den lange tørke periode. De lange smukke strande, der gør den tyrkiske riviera til noget helt særligt, ligger lige for, mens havskildpadderne og delfinerne boltrer sig i Middelhavets blå bølger.

At Alanya så også er rig på historie er noget helt andet. Borgen, Skibsværftet og Red Tower fortæller hver især deres helt egen historie. I hundredvis af år har området været centralt og værd at passe på. Vi har samlet lidt fakta om nogle af de spændende steder, der kan ses fra søsiden, så du er forberedt inden din sejltur. Husk kameraet og solcreme!

Borgen

Kun et par kilometer fra Alanyas hektiske bymidte ligger seljukkernes gamle borg, som er hævet 250 meter over havet. Borgen er en af Alanyas største turistattraktioner, og herfra er der en smuk udsigt over hele byen.

Alanyas borg ligger som et vartegn over byen yderst på den enorme klippe, hvorfra man har en fantastisk udsigt over Alanya, Taurusbjergene og det turkisblå Middelhav. Romerne havde i sin tid bygget et fort på denne plads, som sultan Alaettin Keykubat senere byggede ovenpå i årene 1226-1232. Borgen består af ca. 140 tårne og en 6,5 kilometer lang mur. Det enorme bygningsværk blev i seljukkernes og osmannernes tid brugt til at opbevare fanger, skatte og ammunition. Mange fanger blev endda henrettet ved et skub ud over den høje klippevæg.

Kleopatra stranden

Kleopatra/ Damlatas stranden ligger vest for klippehalvøen, der deler Alanya i to. Stranden går for at være Alanyas bedste strand. Her er sandet finere, og der er knapt så mange sten og klipper i vandet. Til gengæld bliver her hurtigere dybt end ved den østlige Begonvil strand.

Da den Egyptiske Dronning Kleopatra fik området omkring Alanya foræret af sin kæreste, den romerske general Antonius, badede hun for foden af klippehalvøen. Oprindelig var der også en tunnel fra toppen af borgen og direkte ned til hendes private strand. Her blev hun så båret ned, når hun ville bade.

At mange i dag kalder den 3,5 kilometer lange strand for Damlatas, skyldes drypstensgrotten af samme navn, som blev fundet vest for klippehalvøen i 1948. I dag hører grotten også til en af Alanyas store seværdigheder.

 

 

Øststranden

Alanyas østlige strand starter fra klippehalvøen og fortsætter omkring 40 km mod øst til, provinsbyen, Gazipasa. Populært kaldes stranden også Keykubat efter Sultan Aladin Keykubat, som erobrede Alanya i 1226. Mange kalder også strande for Begonvillestranden, da der vokser mange begonville blomster langs den østlige strandpromenade.

Da vandet ikke bliver så hurtigt dybt, som på Kleopatrastranden, er Øststranden Alanyas mest børnevenlige, og man kan opleve et væld af vandsportsaktiviteter der.

Red Tower

Det Røde Tårn eller Kizil Kule, som det hedder på tyrkisk, er måske Alanyas vigtigste varetegn. Det bruges da også på byens flag. Tårnet har fået sit navn efter de røde sten, der er bygget med i år 1226.

Det store, røde, ottekantede tårn har femetager, er 33 meter højt og måler næsten 30 meter i diameter. Ligesom Alanyas borg er Det Råde Tårn opført af Sultan Alaadin Keykubat i 1226. Han opførte tårnet kort tid efter, at den daværende armensk styrede by overgav sig til seljukkerne i 1221. Tårnet ligger helt ud til havnen, og blev bygget med det formål at forsvare byen mod fjender fra havet – en funktion den havde i mange 100 år efter. I midten af tårnet er der indbygget en vandcisterne, der kunne samle regn op gennem den nedbørsrige vintertid, og cisternen bruges stadig den dag i dag. Tårnet blev åbnet for besøgende i 1979.

Bygningens nederste etage er taget i brug som etnologisk museum. Museet fortæller historien om fortet, og har derudover forskellige udstillinger. Der er for eksempel samlinger af våben, tøj, arbejdsredskaber og lignende fra den seljukkiske og osmanniske periode. Ud over udstillingen kan man glæde sig over synet af fortets meget smukke og rustikke rum.

Skibsværftet

Skibsværftet blev bygget i 1226, det er med sine fem hvælvinger i alt 56 meter langt og 44 meter dybt. Værftets indgang findes bagved Det røde Tårn, og er bygget under Sultan Aladin Keykubat.

Ud over de fem dokke indeholder byggeriet også kontorer samt en lille moské, der er placeret til venstre for indgangen. Om natten er hele skibsværftet oplyst og et fantastisk syn.

Der er anlagt gangstier, så man kan gå en skøn tur i området.

Den ny lystbådehavn

Planerne for den ny marina blev tænkt i 2007 af en gruppe lokale investorer. Og i februar 2011 var den imponerende og flotte marina klar til indvielse. Der er plads til næsten 300 både, og for hver sæson der går, kommer der nye til. Kombinationen af mange aktiviteter, milde vintre og en helt perfekt service setup gør Alanyas Marina populær året rundt.

 


Ulas Beach

Ikke langt fra Alanya finder du Ulas Park. Den fint placerede Ulas Beach – én af de bedste strande i hele området. Her er borde, bænke, bålpladser og endda offentlige toiletter. Perfekt til en lille picnictur og et dejligt sted at slappe af, svømme en tur og nyde livet.

Stedet besøges mest af lokale, fordi de her kan undgå topløse turister. Desværre er stranden langsomt ved at forsvinde på grund af havets kræfter.

Lovers Cave og andre huler

På bådturen rundt om Alanyas borg vil du opleve Pirates Cave, der er også Girls Cave, hvor piraterne skjulte de kvindelige fanger, der er Phosphorous Cave opkaldt på grund af det fosforescerende lys, der udsendes fra dens mure og Lovers Cave, hvor de elskende søgte hen.

Alle disse huler er placeret rundt på halvøen, og det betyder, at de ikke er mulige at nå fra land, men kan kun opleves fra søsiden.

På mange af bådene og klatre guiderne ind igennem borgklippen via de underjordiske gange og fortæller om de forskellige huler.

- Annonce -