Tyrkiske tæpper, tæpper fra tyrkiet, alt om alanya, alanya, fakta om alanya
- Annonce -

Historien om de helt specielle tyrkiske tæpper er lang og spændende.

Historien om strækker sig over 3000 år tilbage, og millioner af tyrkere har gennem årene været med til at producere og sælge tæpper.

De farvestrålende, og ofte meget flotte tæpper, adskiller sig fra andre orientalske tæpper ved, som de eneste i verden er knyttede med dobbeltknytninger.

Det betyder, at selve knytningen er sikret to gange om de tværgående tråde. Tyrkiske tæpper siges derfor at have en længere holdbarhed end andre håndknyttede tæpper.

Du kan sikre dig, at et tæppe er håndknyttet ved at vende tæppet om og se på tæppets kant ved frynserne. På maskinvævede tæpper vil kanten ofte være syet på.

Tyrkiske tæpper, tæpper fra tyrkiet, alt om alanya, alanya, fakta om alanya
Tæpper med håndspundede og naturlige farvet uldgarn

Der findes i alt tre hovedtyper af håndknyttede tæpper:

Uld på uld: Lidt grovere og knap så fine tæpper på grund af den lidt tykkere uldtråd.

Uld på bomuld: Her bliver uldtråden knyttet omkring en tværgående bomuldstråd. Lidt finere i mønsteret end uld på uld og dermed også lidt dyrere.

Silke: De absolut fineste og dyreste tæpper. Hver eneste egn i Tyrkiet har deres egen måde at udsmykke og fremstille tæpperne på. Blandt de mest kendte er Milastæpperne, som kommer fra det vestlige Tyrkiet. Disse tæpper har en gullig farve og er som regel uldtæpper.

Konya tæpper derimod, er uld på bomuld af utrolig god kvalitet. De knyttes med ekstra mange dobbeltknytninger og har som regel seldsjukiske medaljoner som motiv.

Nomaderne brugte og bruger i dag stadig symboler fra dagligdagen til deres tæpper. For eksempel er skorpionen et yndet motiv, eftersom den symboliserer deres frihed, mens en kamelfod symboliserer deres transportmiddel. Generelt knytter nomaderne meget farverige tæpper.

Endelig er der tæpper fra Herake regionen. Herfra kommer de bedste tæpper med flest dobbeltknytninger. Fås både som bomuld og silketæpper. Her bruges som regel blomstersymboler.

Indtil Tyrkiet blev en republik, knyttede Herake regionen kun tæpper til sultanens palads.

- Annonce -