- Annonce -

Tyrkiske traditioner – Er der rigtig mange af

1/4 – 2022 – Kilde: Yenialanya

Alanya Kommune er klar til Ramadanen – 2022

Alanyas borgmester Adem Murat Yücel afgav udtalelser til presset efter det ugentlige rådsmøde. Præsident Yücel erklærede, at de er klar til Ramadan-måneden, som begynder lørdag den 2. april, og at de har maksimeret social bistand i Ramadanen.

“Den første faste starter lørdag  den 2. april, Jeg lykønsker alle mine medborgere fra Alanya og den islamiske verden, Ramadanen er måneden for sammenhold, solidaritet og samarbejde. Vi har gennemført alle vore forberedelser til, at vores borgere kan tilbringe en fredelig, sikker og søndag måned i ramadanen.”

RAMADAN MADPAKKE HJÆLP TIL 4.500 FAMILIER

“I Alanya kommune maksimerer vi vores sociale bistand  i  ramadanen.” Præsident Yücel fremhævede, at; “Som vi gør hvert år i ramadanen, har vi leveret vores madpakker til 4.500 familier i nød i denne uge. Vores hjælp vil fortsætte  under hele ramadanen.” 

Præsident Yücel sagde, at vi ikke kunne lave kollektive aktiviteter for borgernes sundhed under ramadanen de sidste 2 år på grund af pandemien.

IFTAR MIDDAGE BLIVER BRAGT UD

Borgmester Adem Murat Yücel sagde ogsaa, at man i år vil levere iftar-måltider (Iftar er naar fasten brydes ved solnedgang) til borgere der er syge, handicappede, ældre og sengeliggende, som ikke kan forlade sit hjem.

RAMADAN SQUARE VIL VÆRE FULD

Præsident Yücel, som gav den gode nyhed, at Ramadanpladsens aktiviteter, som traditionelt afholdes hvert år, og som ikke blev afholdt i 2 år på grund af pandemien, vil i år fortsætte med forskellige aktiviteter i hele Ramadan maaneden, på området ved siden af ​​​rådhuset,

FORSKELLIGE AKTIVITETER HVER DAG PÅ RAMADAN SQUARE

Formand Yücel sagde: “Karagöz Hacivat spil, Meddah-fortællinger, dukkeforestillinger, fortællinger, mellemspil, musik og poesikoncerter, der appellerer til alle fra 7 til 70, som kan opleves som familie hver dag. Ved Alanya Kommune, Der vil ogsaa være tryllekunstnere, scene shows, og alle bliver til at smage Candy, Ottoman Paste, Ramazan Serbete (som jeg skrev om den anden dag) Turkish delight, Tyrkisk kaffe og Lokma dessert.

Derudover vil kunstnere, der udfører traditionelt kunsthåndværk som keramik, fliseværker, kalligrafi, håndskårne græskarværker mmmødes ved de opstillede stande på festivalområdet.

25/3 – 2022

I dag er det fredag ​​​​, og i mange Muslimske lande er det ensbetydende med at det er ”Muslimsk helligdag”

Fredag​​er en vigtig dag for muslimer, muslimer mener generelt at religiøse handlinger foretager om fredagen giver større gevinst og religiøse handlinger foretaget resten af​ugen.

Fredagsbønnen betegnes indenfor islam den fælles bøn, der foregår i moskéen hver fredag ​​​​​​​over middag, hvor imamen holder sin tale.

Ofte opfattes det som en pligt for voksne muslimske mænd at deltage i fredagsbønnen, mens det for kvinder er frivilligt.

Fredagsbønnen adskiller sig fra de øvrige middagsbønner på ugens dage, ved at imamen holder en noget længere tale. Indholdet i forskellige talen fra gang til gang, men det er hovedsaglige problemer af fælles interesse, der fortælles om.

Som fastboende eller turist, kan man nærmest ikke undgaa at mærke denne lidt specielle ”fredags stemning” i byen, fredag ​​​​​​​​er absolut min yndlings dag, det er markedsdag ogsaa, jeg nyder min markedstur hver fredag​​ op gennem lokalt omraadet, hvor man over middag ser befolkningen gaa mod Moskeen, tage deres fodtøj af, vaske hænder og fødder, inden de betræder Moskeens indgang.

Efter middagsbønnen er der ogsaa meget mere aktivitet i lokale omraader i Alanya, alle de små lokale Cafeer, er nærmest fyldt op, hovedsagelig er det mænd, der kommer der om fredagen, de sidder og sludrer og hygger sig sammen, mange tager sig et spil. . . TAVLA (Backgammon) Og saa bliver der drukket en masse Tyrkisk te.
Hayirli cumalar (God fredag)

Yeni cami i Bazaren i Alanya

Tyrkiske şalvar


Er en bred type  buks, normalt med et meget løst skridt og fastgjort til taljen med en  spids. Det er en type lokalt tøj, som rigtig mange baade tyrkiske kvinder og mænd bærer, især i regionen, fra  Adana til den  sydøstlige Anatolien-region . Da Tyrkiske şalvar er behagelige at have paa, for arbejdsfolket, şalvar bliver meget brugt i landdistrikter, landbrug og dyrehold.

Tyrkisk şalvar  (udtales  shalvar ) eller Harremsbukser, som vi nok mest kalder dem, de er samlet tæt ved anklen . Mænd kan bære den traditionelle løse frakke, kaldet en  jubba , over şalvaren.
Mustafa Kemal Atatürk  ændrede dresscode i Tyrkiet  i 1920’erne som en del af  sine reformer . Men mænd og kvinder bærer stadig şalvar i mange områder af Tyrkiet, og det har intet at gøre med social status. [1]

Lignende bukser bruges ogsaa i mange andre kulturer, dog med et andet navn.

Det traditionelle tøj til kvinder i Tyrkiet omfatter şalvar, som normalt bæres med overtøj i forskellige stilarter og længder. De traditionelle şalvar-dragter er en del af Tyrkiets kultur tilbage til den  osmanniske tid.

De er ofte meget farverige, og blomstret print foretrækkes af kvinder på landet. Mændene, foretrækker, graa, mørkeblaa, eller sorte.

Paa landet sidder kvinderne ofsaa selv og haandsyr deres şalvar til hele familien.

Henna Fest
En hennafest er en uundgåelig del af kulturen. Det er en uformel fest som har til formål at samle familie og venner inden brylluppet for at velsigne brudeparret og dekorere hænderne med henna (og spise en masse lækker mad). Henna er et farvestof udvundet af hennabusken, hvorefter bladene bliver mest til en slags pasta.
Hennafesten er en slags tyrkisk polterabend for bruden og hendes veninder.
En Hennafest er en fest for bruden, der typisk bliver holdt dagen før brylluppet. Bruden bliver forkælet og malet med Henna på hendes hænder og fødder. 
Henna-festen er en gammel tradition og blev før i tiden afholdt for, at pigens mor kunne sige farvel til sin datter.
Før i tiden var det ofte , at gommen var fra en anden by langt væk og dermed havde brudens familie ikke mulighed for at se parret særlig tit,”
Hennafesten afholdes stadig, og er stadig KUN for kvinder, i smukke dragter.

Tasbih-bønnen
– Den muslimske bede krans
TASBIH er betegnelsen for en speciel lovprisning, som man fremsiger, mens man lader fingrene glide hen over perlerne i en krans, f.eks. som afslutning på den rituelle bøn. Bedekransen kaldes enten “tasbih” eller “subha”.
Man siger “subhan-allah” (Gud være priset) 33 gange, “al-hamdullah” (Gud være lovet) 33 gange og til slut “allahu akbar” (Gud er stor) ligeledes 33 gange, alt imens man lader fingrene glide hen over perlerækken for hver velsignelse.
En muslimsk dækkerans har derfor enten 33 eller 3×33 perler, hvor hver sektion på 33 perler efterfølges af en lidt større perle af en lidt anden facon, så det er nemt at føle med fingrene, når næste sektion begynder. På den måde kan man koncentrere sig om selve lovprisningen og behøver ikke tænke på, hvor langt man er nået.
Islam – er ikke den eneste religion, der bruger denne krans. Dette kan være, buddhisme, og kristendom, men hver af dem har en bestemt form. Der er flere navne på muslimske kranse: Subhi, Miesbach, tasbih.
TASBIH-bønnen kan bedes når som helst, naar man har behov for at finde fred i sjælen. Nogle bruger den som afslutning på den rituelle bøn, eller som en sidste bøn, før de går til ro – Andre bruger den til at falde til ro og skærpe koncentrationen inden den rituelle bøn.
Har man ikke en dækkerans ved hånden, kan man tælle på fingre i stedet. Perlerne i en dækkerans kan have forskellige størrelser og farver og kan være fremstillet af alt lige fra daddelkerner, olivenkerner, plastik, træer eller keramik til glas, rav, perlemor eller forskellige slags smykkesten.
Det er meget almindeligt, at man bringer dækkekranse med hjem som gav til familie og venner, når man har været på pilgrimsrejse til Mekka.
Turisterne kalder kæderne for stress kæder, hvilket heller ikke er forkert, da den virker afstressende at sidde med.

Når en familie ønsker, at deres søn skal gifte sig.

 skal de først besøge den potentielle kone og hendes familie derhjemme for at kunne inspicere og (hvis alt går godt) bede om hendes hånd. I disse hofte scener er det traditionelt for bruden at lave tyrkisk kaffe og servere den til sine fremtidige svigerforældre, mens de får et nærmere kig på hende.

- Annonce -