- Annonce -

Julemarkedet, der traditionelt afholdes i Alanya hvert år, er desværre aflyst i år på grund af korona.

Selvom vi nu går glip af den hyggelige atmosfære på julemarkedet, fortvivl ikke, for julestemning og julepynt kan du sagtens finde alligevel.

Men først en lille historie om julemanden. På tyrkisk kaldes julemarkedet “Noel Bazar” og julemanden kaldes “Noel Baba”.

Historisk set er julemanden fra Tyrkiet. Julemanden som vi kender ham er delvist baseret på Saint Nicholas, en biskop, nu betragtet som en helgen, fra den byzantinske provins Lykien i Lilleasien. Saint Nicholas er kendt for at uddele gaver til de fattige. En gammel legende fortæller, at Saint Nicholas’ nabo var blevet ramt af den ene forfærdelige ulykke efter den anden. Han så derfor ingen anden udvej end at sælge sine tre døtre som slaver. Men først gik han til biskoppen for at få råd, og biskoppen rådede ham til at bede dag og nat. Efterfølgende faldt der hele tre gange en stor pose med guldstykker ned fra loftet, og den fattige nabo behøvede ikke at sælge sine døtre. Fra denne legende blev Saint Nicholas kendt som beskytter af børn.

Tyrkerne fejrer ikke jul som os, men til nytår dekorerer de og fejrer nogenlunde på en sådan måde, som vi gør til jul.

De fejrer denne fest yılbaşı, hvilket betyder nytår.

Denne dag fejres med en familiemiddag, der for det meste består af kalkun, et lotteri og andre lege –  og nedtælling til store fyrværkeri, der afholdes over hele landet.

Julestemning og tyrkisk julepynt kan findes flere steder i Alanya, fx i det store supermarked Metroen, der ligger tæt på Alanyum og Koçtaş.

Julestemning hos Metro

Her kan du købe juletræer, juletræspynt, nisser og meget andet hyggeligt.

Julestemning hos Koçtaş

 

I området ved Hacet er der også en lille butik, der har et godt udvalg af julepynt. Du kan naturligvis også købe julepynt i de forskellige online butikker som Trendyol, Hepsiburada og N11. Ikea, der ligger i Antalya, har også et stort udvalg, og også herfra kan du bestille online, hvis du synes, ​​det er lidt langt at køre. Når du bestiller fra en af ​​onlinebutikkerne, leveres varerne sikkert og trygt direkte til din dør, og det tager ikke mange dage fra du har bestilt, indtil du har modtaget varen.

Håber dette gav dig lidt ekstra julestemning og nogle tips til, hvor du kan få shoppet julepynt. Glædelig jul!

Julemarkedet som tradisjonelt avholdes i Alanya hvert år er dessverre i år avlyst pga corona.

Men fortvil ikke, for julestemning og julepynt er å finne allikevel.

Men først litt historie om julenissen. På tyrkisk heter julemarkedet “Noel Bazar” og julenissen heter “Noel Baba”.

Historisk sett er julenissen fra Tyrkia. Julenissen er delvis basert på Sankt Nikolaus, som var en biskop, nå sett som en helgen, fra den byzantinske provins Lykien i Lille Asia. Sankt Nikolaus er kjent for å dele ut gaver til de fattige.

Et gammelt sagn forteller, at Sankt Nikolaus nabo var blitt rammet av det ene forferdelige uhell etter det andre. Han så derfor ingen annen utvei enn å selge sine tre døtre som slaver. Men først gikk han til biskopen for å få et råd, og biskopen rådet ham til å be dag og natt, og tre ganger falt det en stor pose med gullstykker ned fra loftet, og den arme nabo ble ikke nødt til å selge sine døtre. Fra dette sagn ble Sankt Nikolaus kjent som barnas beskytter helt frem til 1700.

Tyrkerne feirer ikke jul slik som oss, men til nyttår pynter de og feirer på en slik måte som vi gjør til jul.

Denne feiringen kaller de yılbaşı, som betyr nyttår.

Denne dagen blir feiret med familiemiddag som stort sett består av kalkun, stort lotteri og nedtelling til store fyrverkeri som avholdes i hele landet.

Julestemning og julepynt finnes flere steder som for eksempel på Metro som ligger ved Alanyum og Koçtaş like ved.

Julestemning hos Metro

Her får man kjøpt juletre, juletrepynt, nisser og mye annet flott.

Julestemning hos Koçtaş

 

Ved Hacet finnes det også en mindre interiør butikk som har et godt utvalg av julepynt. Ellers er det å få kjøpt julepynt på de forskjellige nettbutikkene som Trendyol, Hepsiburada og N11. Ikea som ligger i Antalya har også et stort utvalg og her kan man også trygt bestille fra om man synes det blir litt langt å kjøre dit. Når man bestiller fra en av nettbutikkene så blir varene levert trygt hjem på døren til deg og det tar ikke mange dagene fra man har bestilt til man har fått varen hjem.

Håper du fikk litt julestemning og litt tips til hvor du kan gjøre din julepynt shopping.

- Annonce -