kurban bayram
- Annonce -

I år ligger Kurban Bayramı fra den 11. august til 15 august, hvor banker og offentlige myndigheder holder lukket.

Normalt har skolerne også lukket, men Kurban Bayram ligger i 2019 i skolernes sommerferie, så skolerne har i forvejen lukket.

På tyrkisk hedder helligdagene Kurban Bayramı. På dansk kender vi det som offerfesten og på arabisk hedder det Eid ul-Adha. Eid ul-Adha er den islamiske eid-fest

Offerfesten stammer fra historierne om profeten Abraham, der ville ofre sin søn for at vise lydighed mod Gud, men som ender med at ofre en vædder i stedet, og sønnen Isak slipper. Udover sin rolle i den bibelske historie er Abraham også den person, som de tre store religioner, jødedom, kristendom og islam, har tilfælles. Han er nemlig ifølge alle tre religioner vores stamfader.

Men historien om da Abraham ofrede sin søn er forskellig i islam og kristendom. I Koranen og den islamiske tradition bliver Abraham (på arabisk Ibrahim) påbudt at ofre sin førstefødte søn Ismael, som er søn af hans anden kone Hagar. I Det Gamle Testamente, som er helligskrift for både jøder og kristne, er det derimod Isak, der er søn af Abrahams kone Sara, som skal ofres.

I den islamiske tradition var det Abraham og Ismael, som sammen byggede den hellige Kaba i Mekka, hvor muslimer rejser hen på pilgrimsfærd.

Kurban Bayram, offerfesten Alanya, Alaya offerfestenTraditionen er stadig bevaret

Traditionen med ofring er bevaret den dag i dag i islam.

Derfor ser man i dagene op til Bayram, at geder, får og køer i store flokke samles på Alanyas salgssteder. Som muslim køber man et dyr alt efter den private økonomiske formåen.

Når dyret er købt og slagtet, deles dyret i tre dele: En del til de fattige, en del til familien og en del til sig selv.

Hvis man ikke ønsker at slagte et dyr eller måske ikke har tid til at slagte et dyr, vælger mange at donerer et beløb til velgørende organisationer i stedet for.

I nyere tid er det blevet forbudt selv at slagte i Alanya. Dette skal ske i de autoriserede slagtehuse, så ritualerne er ikke længere så dramatiske, som de var for få år siden, hvor der blev slagtet på gader og stræder og på balkoner i Alanya.

Kurban Bayram, offerfesten Alanya, Alaya offerfestenSådan foregår Kurban Bayram

Under Kurban Bayram starter mange troende muslimer i moskeerne, som er fyldte til morgenbøn.

Mange tyrkere tager også på til den landsby, de kommer fra for at hilse på familie og venner.

Under Kurban Bayram klæder man sig pænt på, så forvent at møde en masse lokale i deres pæneste tøj – der ønsker dig ”Iyi bayramlar”. Vær også opmærksom på, at byen vil være fyldt af lokale, der fejrer deres højtid.

- Annonce -