- Annonce -

Det er ukendt for mange er det, at Tyrkisk faktisk producere prisvindende vine.

Mange kender kun de tyrkiske vine fra all incl hotellerne, hvor kvaliteten af vinene ofte er lav.

Men tyrkernes tradition for at dyrke vindruer og lave vin er en af de ældste i verden og der findes mange gode tyrkiske vine på markedet.

Historien bag Tyrkiets vin

Tyrkiet historie strækker sig langt tilbage og igennem tiden har landet skift været beboet af forskellige folkeslag, fra kristne romere til de muslimske osmannere.

I Antalya reginon, som Alanya høre under, dyrkes der kun vin ét sted. Til gengæld har dette ene sted allerede vundet mange priser for deres fantastiske vin.

Lykia Wineyard fabrikken er lavet i et smukt stil, med direkte inspiration fra Likya perioden i den tyrkiske historie.

Her er historien om Likya´s vingård i Elmali

For snart 20 år siden kom en ung Burak Özkan hjem efter endt uddannelse i udlandet.

Han var fast besluttet på at få overbevist sine forældre om, at de skulle producere vin på de smukke marker udenfor Elmali. Det tog lidt tid inden forældrene købte Buraks idé men til sidst blev de enige om at gå i gang med at dyrke druer til de vine, der i dag er Likya wine.

I 2019 fremstår Lykia Wineyard som en af de mest moderne og veldrevne vingårde i Tyrkiet i de mest naturskønne omgivelser man kan forestille sig.

Lykia Wineyard ligger i smukke naturskønne omgivelser.

Mange rynker desværre lidt på næsen af tyrkisk vin, men spørger man ejeren Burak, er Tyrkiet tværtimod et af vinens moderlande.

På de selvsamme marker som han dyrker druer på, var der også for 3.000 år siden vinproduktion. Herfra vandrede stokkene ud i verden.

At der så i årtier ikke blev produceret vin her, var det, der var Buraks mission. Han ville genskabe vinkulturen og skabe kvalitetsvin i Elmali. I dag producere Likya wine omkring en million flasker vin om året.

Det er muligt at få lov og besøge Burak og familiens vingård, og når man er der er man ikke i tvivl om deres engagement, og hvor meget de brænder for deres vingård. Det er også nødvendigt, hvis man vil producere vin i Tyrkiet, for den tyrkiske lovgivningen sætter fortsat begrænsninger for netop reklame og salg på dette område.

På trods og med stor kærlighed lykkes det og det lykkes rigtig godt. Nogle er vingårdens mest populære vine er Arykanda, Kizibel, Patara og Myra. Alle med navne fra nærliggende tyrkiske landsbyer og med smukke etiketter fra de 2.600 år gamle kalkmalerier.

acikara, likya wine, vin i alanya, vin i Antalya
2017 flasken af Acikara vinen, som er produceret på en helt unik drue.

En helt speciel drue blev fundet

Netop historiens vingesus fascinerede Burak så meget, at han satte sig for at finde nogle af de gamle stokke og arter, der tilbage i tiden fandtes her på højsletten.

Og efter flere års søgen fandt en af landsbyens mænd stokken ”Acikara”, en over 200 år gammel stok, der voksede vildt på bjergsiden.

Den blev testet på alle førende institutter og ingen havde set, hørt eller registreret denne drue tidligere. Til dato har Burak og familien fremdyrket mere end 700 stokke, og siden 2014 har man kunne smage vine lavet på denne historiske og liflige drue, som bl.a. har fået fin omtale i selveste New York Times.

i 2019 produceres der årligt omkring 1800 flasker ”Acikara”, som blandt andet kan købes på Dinner restaurant.

 

 

Mere information om Likya vine https://likya-saraplar.business.site/

- Annonce -