- Annonce -

1,79 var den tyrkiske lira nede i den 27. januar 2017. Det er det historisk laveste tyrkiske lira nogensinde. Den er i de sidste tid steget lidt igen og er i skrivende stund i 1,90(5 maj). Det er en halvering i forhold til blot for få år siden. Den 13/9 2010 var den tyrkiske lira i 3,88.

Den lave lira er en væsentlig svækkelse af de lokales købekraft, selvfølgelig påvirker det ikke dagligdags købene så meget, men skal man købe bil, radio/tv eller bolig betyder det meget, og kan betyde at Tyrkiet efter mange gode år økonomisk er på vej ind i en periode med vigende vækst. Det er også hårdt ved Tyrkiet, at mange importerede varer købes i dollar eller euro, som samtidig med den tyrkiske liras fald er steget mærkbart.

Men til gengæld får turister der kommer med fremmed valuta rigtig meget for pengene.

- Annonce -

Det forklarer også en del af de prisstigninger der har været de senere år. En kold Efes kunne for få år siden ofte købes til 5 tl svarende til ca. 19.50 dkk – idag koster den typisk 12 tl svarende til godt 22 dkk – så egentlig er prisstigningen ikke så voldsom med en inflation på 8-10 % i mange af årene.

Den lave tyrkiske lira har også sat salget af boliger til de lokale helt i stå, pga den stærkt svækkede købekraft.  Årsagerne til den svækkede tyrkiske lira er mange, og skal bl.a. findes i den usikre politiske situation, terrorangrebene i storbyerne, urolighederne ved de østlige grænser og den deraf følgende flygtninge tilstrømning. Tyrkiet har modtaget over 3 millioner flygtninge fra Syrien.
Generelt er det godt for turister med euro og kroner når liraen er lav – man får dermed mere for sine penge. Og er man lidt gambler kunne det være en rigtig god ide at købe tyrkiske lira netop nu – da chancen for at den stiger burde være rigtig stor?

Følg udviklingen her www.valutakurser.dk

- Annonce -