- Annonce -

I Tyrkiet mødes Middelhavet med Mellemøstens gastronomi.

Det Tyrkiske køkken siges at være et af de bedste i verden.

Her er langt mere end kebab på menuen, hvilket man hurtigt vil opdage.

Vi starter mezze, som er traditionelle tyrkiske forretter, sammenlignelig med spansk tapas.

Tyrkiske Sarma – Vinbladsruller med ris

I små skåle på midten af bordet serveres vinbladsruller med ris, på tyrkisk kendt under navnet sarma, sorte oliven, fyldte auberginer, butterdej med spinat og fetaost, haydari (yoghurtsdressing) og meget andet godt. Mezze retter kan både være en forret eller et måltid i sig selv

Hertil spises lavas – et luftigt brød med sesamfrø på toppen, som mange turister elsker.

Fyldte peberfrugter er en lækker tyrkisk ret, som alle bør prøve.

I det tyrkiske køkken findes fyldte grøntsager fås i mange afskygninger, for eksempel aubeginer, kål og peberfrugter fyldt med krydret ris, ribs, pinjekerner, kanel med mere.

Langt de fleste hovedretter består af kød eller fisk. Det mest almindelige kød er oksekød, lam og kylling.

Retterne tilberedes efter gamle traditioner med et væld af krydderier som spidskommen, paprika, hvidløg, dild og persille. En af de klassiske retter er köfte, som er kødboller – oftest lavet af lammefars.

Tyrkiske Börek med ost og persille.

En anden typisk ret, börek, er tærte med oste-, kød, eller grøntsager som fyld.

Se også: Søndags brunch – en skøn tradition

Bakalva findes i et stort og blandet udvalg, men fælles for dem alle er at de er meget søde.

Desserter og søde sager er et helt kapitel for sig i det tyrkiske køkken. Specialiteten er meget søde kager af smørdej og sirup, som foruden at blive serveret på konditorier. Smag blandt andet Baklava eller Künefe.

sukkerfesten, helligdage alanya, sukker
Tyrkerne kalder deres konfekt for Lokum, men det er også kendt som Turkish delight.

Den tyrkiske konfekt med det sjove navn, lokum – også kendt som Turkish Delight – er ligeledes en sød, geleagtig oplevelse, med eksempelvis pistaciesmag.

Döner kebab ruller er en nem og lækker frokost, som kan købes for omkring 10 dkk.

Men man kommer ikke uden om kebabben! Kebab betyder grillet kød og fås i mange afskygninger. Dönerkebabben på det roterende lodret spyd, hænger i gaderestauranter overalt. En billig og lækker frokost.

Af andre lækre fastfoodretter bør den tyrkiske pide nævnes.

Tyrkisk te er en uundgåelige del af den tyrkiske kultur.

Te er nationaldrikken i Tyrkiet. Sort te med masser af sukker drikkes overalt af små fine teglas, og kommer man på besøg i private hjem, er det te der bydes på.

Den koffeinfri æblete er også noget man som turist bliver budt mange gange under sit ophold i Tyrkiet, men den er netop til turister og ikke noget de lokale kunne finde på at drikke. Kaffe er mindre populært, men det drikkes. Når tyrkerne drikker kaffe drikker de oftest “Türk kahve”, som er tyrkisk kaffe der serveres i små kopper.

Se også: Guide: Sådan spår du i tyrkisk kaffe

Raki drikkes ofte sammen med mezze retter og vand. når raki blandet med vand bliver det mælke hvidt

Af alkoholiske drikke er anissnapsen, raki, som tyrkernes foretrukne, og den kan drikkes til alle måltider også sammen med mezze retter.

Ølkulturen i Tyrkiet er blomstret i de seneste år, og her er Efes Pilsen den mest almindelige, lokale øl.

- Annonce -