- Annonce -

Du har måske set de tyriske mænd gå i sorte baggy bukser på gaden? Og undre dig over hvad der er så specielt ved disse bukser?

Alanya Şalvarı hedder de, og bruges kun her i Alanya.

Vi besøgte butikken ‘Alaiye Şalvar’, hvor vi mødte den blide og hyggelige ejer Ali Insan Arslan. I 2012 modtog han et diplom fra Turkish Patent Institute.

Alanya arbejder på at bære den århundrede gamle tøjkultur videre til de næste generationer.

Et komplet sæt består af baggy bukser, 6-punkts hætte, silke skjorte, silkebælte, sko og et ur med en bøjle.

De seneste år er det blevet populært blandt turister og fastboende udlændinge at købe dette lokale sæt tøj som gaver.

Det der skiller Alanya Şalvarı  fra andre Şalvarı  bukser er det bordeauxrøde bælte på dem.

Bukserne der sælges her er lavet af 100 procent bomuld, og er et stof som kaldes Arab Girl. Det dækker kroppen, og holder den varm om vinteren og kølig om sommeren. Bukserne kan købes for mellem 30 og 50 lira.

Historien bag disse bukser går langt tilbage.

Bukserne blev brugt av Seljuk-soldaterne, da de er behagelig at have på.

Stoftyper der oftest nævnes er hør, silke, bomuld, fløjl, uld og skåret stof, hvilket refererer til hvilke regioner de kommer fra.

De forskellige stoftyper bruges til specielle anledninger. Den første af dissse er “Şuster” stof. Den kommer fra Shuster-regionen i Khuzestan-regionen i Iran, i under det ni år lange eksilliv i den anatoliske Seljuk Sultan.

Et andet specielt stof er “Sakilatun Attabî” stof som har forskellige farver. Navnet kommer fra Attab-områder, som er kendt for sine stoftyper i Bagdad. Attabi-stof bruges til vigtige ritualer og hændelser.

Tilbehør til Şalvarı bukser er veste, bælter, undertrøjer, brudekjoler, forskellige hovedbeklædening, turban, slør, støvler, frakke og kjole.

Denne form for tøj spillede en vigtig rolle i bestemmelsen af social status. For eksempel har forskellige turban og hovedbeklædening en vigtig rolle i at bestemme det sociale lag i både palasset og ude i offentligheden blandt andre folk.

Mens turbanen generelt er for klassensûlema er hovedbeklædeningen dekoreret med forskellige ædelssten specielt til sultaner.

Tøjet er også forskelligt efter hvilken seremonier man er til.

Du har kanskje sett de tyrkiske menn i gatene med de svarte vide baggy buksene? Og du lurer kanskje på hva som er så spesielt med disse buksene?

Alanya Şalvarı heter disse og de brukes kun her i Alanya.

Vi besøkte butikken ‘Alaiye Şalvar’ hvor vi møtte den blide og hyggelige eieren Ali Insan Arslan. I 2012 mottok han et diplom fra Turkish Patent Institute i 2012.

Alanya jobber for å bære den århundre gamle kleskulturen til de neste generasjoner.

Et komplett sett består av baggy bukser, 6-spiss hette, vest, silkeskjorte, silkebelte, egghælte sko og en klokke med en sjakkel.”

I de senere år har det blitt populært blant turister og bosatte utlendinger å kjøpe disse lokale klærne som gaver.

Det som skiller Alanya Şalvarı fra andre, er det burgunderrøde beltet på den.

Buksen som selges her er laget av 100 prosent bomull og et stoff som kalles Arab Girl. Det vikler seg rundt kroppen og holder det varmt om vinteren og kjølig om sommeren. Buksene kan kjøpes her for mellom 30 og 50 lira.

Historien bak disse buksene går langt tilbake.

Buksene ble brukt av Seljuk-soldatene på grunn av dens komfort.

Stoff som ofte nevnes er lin, silke, bomull, fløyel, ull, kutnu stoff. Disse forskjellige stoffene er referert til hvilke regionene de kom fra.

De forskjellige stoffene ble brukt til spesielle anledninger. Den første av disse er “Şuster” stoff. Det kommer fra Shuster-regionen i Khuzestan-regionen i Iran, i løpet av det ni år lange eksilelivet til den anatoliske Seljuk Sultan.

Et annet spesielt stoff er “Sakilatun Attabî” -stoff, som har forskjellige farger.  Navnet kommer fra Attab-området, kjent for stoffene sine i Bagdad. Attabî-stoff brukes også til viktige ritualer og hendelser.

Tilbehør til disse buksene er kapper, belter, kjegler, undertøy, brudekjoler, forskjellige hodeplagg, turban, slør, kile, støvler, vest, kjole.

Disse klærne spilte en viktig rolle i bestemmelsen av sosial status. For eksempel har forskjellige turban-, kjegle-, hodeplagg en viktig rolle i å bestemme det sosiale laget både i palasset og ute blant folk.

Mens turbanen generelt er for klassen ûlema, er kjeglene og hettene dekorert med forskjellige edelstener spesifikt for sultaner.

Klærne er også forskjellige etter forskjellige seremonier.

- Annonce -