- Annonce -

Stor optimisme og positivisme før den nye sæson

Af Jan Ørum Vermø, redaktør

Mens denne artikel skrives kigger jeg ud på 22 grader og et skyfrit Alanya. Det er som dansk sommer og vi er stadig i vinterferien. Mange seniorer er begyndt at dukke op – og nyder det tyrkiske forår og de milde vinde.

Sjældent har jeg oplevet så stor en optimisme før en ny sæson som netop i år. Hotellerne og de handlende håber og tror på at skandinaverne vender tilbage, og ifølge mange i rejsebranchen er der meget der tyder på at de får ret.

Jeg var til et spændende foredrag med direktøren for DER Touristic der bl.a. også ejer Apollo Rejser og han meldte om en fremgang i salget i forhold til sidste år på samme tid på hele 40 %, og det tæller jo noget når det er Tysklands største rejsebureau. Han sagde årsagen var den høje hotel standard, de forholdsvis lave priser og den høje service. Kriserne i f.eks. Tunesien og Egypten tog det langt længere tid at få vendt.

Præcist og rigtigt. Nu har mange de sidste par år lige prøvet Grækenland, Spanien og andre lande og fundet ud af at der er mange skønne steder i verden, men at der er få lande der har hele pakken. Tyrkiet har det hele uanset om man er ung eller gammel, har kassen eller skal købe med fornuft. Der er masser at flotte hoteller med høj standard. Befolkningen er venlige og servicemindede på en helt særlig måde, renlighed og hygiejne er i top og bliver fra myndighederne virkelig godt kontrolleret, og så har tyrkerne et klima, en frodighed og en madkultur der er enestående.

Når pilen peger væk

Det har været frustrerende når man elsker dette sted og ser hvad turismen betyder for ens venner og bekendte, at se det konstante negative fokus der har været på Tyrkiet. Og som nu via mediernes nye fokus er flyttet andre steder hen. For negative nyheder skal jo for enhver pris have højeste prioritet i sendefladen.

Nu taler landets politikere igen med Frankrig, Tyskland og USA og giver glade håndtryk og smiler varmt. Tak for det – det er også klogt for de har begge parter brug for hinanden i en verden hvor det ikke er muslimerne der er problemet men terroristerne.

Mange spørger om jeg ikke har mærket en forskel hernede og når jeg siger ”ikke en skid” J, så er det en sandhed med mortifikationer.

Jo, der er kommet flere med slør. Men det er ikke den tyrkiske befolkning i Alanya der er blevet mere højredrejet, men i min optik  fordi rigtig mange arabere søger hertil. I december gik min kone og jeg på hovedstrøget i Istanbul og talte om hvor få der brugte sjal og var indhyllet. Dagen efter gik vi på Strøget i København, og der var det lige før det var hver anden der var ortodoks påklædt. Sådan må det blive når man ekskluderer i stedet for inkluderer. Når man vil udelukke i stedet for at respektere hinandens kultur, religion og livsstil.

I årtier har lokalbefolkningen i Alanya (nu må jeg hellere skrive tyskeJ ) accepteret overvægtige tyske damer, slænge barmen op på disken og bestille en kebab uden at rynke et øjenbryn eller bede madammen forlade restauranten eller klæde sig tækkeligt på. På trods af at det er stik imod anstændig opførsel efter deres opdragelse og levestil i den muslimske tro. Serveret Efes og sprut i stride strømme på trods af at den muslimske kultur er alkoholfri. Her har altid været højt til loftet. Når tolerancen skal gå den anden vej er sagen desværre ofte en ganske anden. Men et problem, nej det har det aldrig været.

Lidt på samme måde har jeg med politikken. Hvis 51,4 % har valgt en vej for hvem de sætter til at styre deres land, så er det en demokratisk beslutning nøjagtig som i andre demokratiske lande. Ligner den tyrkiske politiske tradition f.eks. den danske. Nej, det er to vidt forskellige verdener, baggrunde, kulturer og levevis. Er jeg enig i alt, nej men jeg må som gæst i dette smukke land blande mig udenom ligesom jeg forventer at de gør det samme i mit hjemland. Og for øvrigt er der ikke et eksempel på at vores styreform vinder indpas eller skaber glæde, tryghed eller velstand på disse breddegrader. De steder i de omkringliggende lande hvor vesten har blandet sig er der uden undtagelse nød og armod.

Det jeg kan konstatere er, at der kommer millioner af turister her hvert år. At de behandles ualmindelig pænt, at der er stort set ingen der dør udover en naturlig død, der har ikke været terror her og kriminaliteten er misundelsesværdig meget lavere end i Danmark og øvrige europæiske lande.

Derfor er der god grund til at møde hinanden med åbne sind og respekt – at se forskellighed som berigelse frem for en trussel ,og ikke mindst glæde sig over at verden og livet heldigvis går videre uanset hvad der end måtte stå i medierne.

Så hernede er der ikke ændret sig så meget gennem de sidste år i den virkelige verden – her er trygt godt og solen skinner fortsat cirka 300 dage om året, men hvor er det skønt at omverdenens og mediernes øjne har fået nyt klarsyn og vi igen bare kan glæde od over at være i dette skønne, smukke og gæstfrie sted i verdenen. Så kom glad til en ny sæson – det bliver en fest.

Dyrere flypriser

Mange skriver og jamrer over flypriserne i år. Niveauet er nok gået op med en 20-25 % og udbuddet af flight only billetter er fortsat væsentligt mindre end i f.eks. 2015.

Mister Marked har altid ret, og lige nu oplever de der vil købe flybilletter konsekvensen af ”den utroskab” der var i 2016 og første halvdel af 2017. Hvor flyselskaberne brændte inde med mange tomme sæder og i perioder næsten måtte forære sæderne væk med store tab.

Selvom der er kommet væsentligt flere billetter i år, så er der ingen tvivl om at alle udbydere er mere forsigtige med at hæve antallet og bange for igen at brænde inde med tomme sæder.

Men det er fortsat billigt at rejse til Tyrkiet – gå ind og søg på en all inklusiv ferie på et 5 stjernet hotel i Grækenland, Spanien og Alanya. Alanya er fortsat langt, langt billigere at holde ferie og opholde sig i. Men hvis kvaliteten fortsat skal være højt og udbuddet stort, så er det en forudsætning at både rejsebureauer og hoteller får lov at tjene lidt igen efter nogle magre år.

Så få købt nogle billetter, kom glad. Alanya er klar til at tage imod en masse positive og glade skandinaver til en ny dejlig sæson.

- Annonce -