- Annonce -

Spirende optimisme – året der gik

Af Jan Ørum Vermø, redaktør

Sæsonen startede alt for stille og flysæderne fra Skandinavien var mere end halveret, som en reaktion på sidste års militærkup, og de politiske uoverensstemmelser mellem Tyrkiet og Europa. I stedet kom der flere gæster fra Østeuropa særligt Rusland og Polen. Det var ikke noget der gavnede Alanya – billige pakkerejser med all inklusive er formentlig den største trussel mod Alanyas fortsatte udvikling som en attraktiv turistdestination. For mange ”dansker” hoteller har gæsterne oplevet en ændret feriestemning, når polakker og russere startede morgenen med sprut i stedet for müsli og havregryn. Omvendt kan man jo ikke klandre hotelejerne for, at de skulle have gæster ind så de kunne brødføde deres medarbejdere og betale lejen.

I det hele taget er all inklusive en trussel mod de lækre restauranter, den fine udvikling i butiksudvalget og byens generelle udvikling. Hotellerne kan lave indtjening i maximum 6-8 uger, resten af året er tilsæt. Og det presser indkøberne til at købe hele liter vin til 9 tl, billig lokal sprut og presse fødevarer leverandørerne til det yderste. En håbløs kamp efter laveste fællesnævner og hvor laveste pris er alfa og omega. Er det mon virkelig det gæsterne ønsker, eller er det rejsebureauernes manglende nytænkning der har forstærket denne udvikling i uhyggelig grad de sidste 5-7 år. Heldigvis er der begyndt at komme hyggelige alternativer med bed & breakfast, russerfri hoteller og aktiv ferie. En golfbane kunne være med til at give det tiltrængte løft og tiltrække flere købestærke gæster der kunne sikre en større detailomsætning og dermed også øge byens indtjening.

Kommunen gør meget godt

Alanya Kommune gør en kæmpe indsats på mange fronter. Den nye svævebane er et hit og har fået en fin start. Udsigten er storslået, prisen fornuftig og langt billigere end f.eks. svævebanen Tiede på Tenerif. De planter og holder promenaderne og havne området utrolig flot, og man kan sagtens løbe en halvmaraton på de fine belægninger langs havet.

Samtidig er det en fornøjelse at opleve Alanyas transformation fra landsby til moderne storby. Cafeerne er fyldte året rundt med unge universitetsstuderende og de mange nye hospitalsmedarbejdere. Og landbrugserhvervet er i stor vækst efter staten har givet afdragsfrie lån til opførelsen af de vildt mange drivhuse som særligt er skudt op på strækningen mellem Mahmutlar og Gazipasa. Det er godt for byen som helårs destination at der er liv og mennesker alle årets måneder.

Borgmesteren mangler blot at indfri sit løfte fra godt 2 år siden om, at golfbanen kommer snart – ”soon” som han sagde. Ifølge gode kilder kan der være godt nyt på vej.

Humøret vendt tilbage hen over sommeren og særligt i efteråret

Da sæsonen nåede juli var der lige pludselig kamp om flybilletterne og for mange blev deres sommer flybilletter de dyreste nogensinde, efter en juni hvor billetpriserne var måske tæt på de billigste nogensinde. Vi lever i kontrasternes land – og fra en hel skidt start på sæsonen fik den en langt bedre afslutning også set med skandinaviske briller. Selv de ”små hysteriske” J nordmænd begyndte at vende ”hjem” til Alanya. Der var langt flere i de skandinaviske komplekser i uge 42 end det man oplevede i industriferien, og Alanya lignede sig selv igen når man kom på de populære restauranter og butikker. ”Tak for i år festen” var udsolgt og der var omkring 400 glade gæster til Lune Carlsen koncert på Dolphin. Det lover godt for næste sæson og der er god grund til at glædes over at Tyrkiet var et af de få lande der i 2018 ikke oplevede flere grimme terrorangreb. Dette tror jeg skyldes en meget stærk og effektiv indsats fra landets side mod terror og terrorristerne. Man føler sig meget tryg i Tyrkiet – og mange har glædet sig over at det på denne front er lykkedes Tyrkiet at få ro – at der så fortsat er politiske udgydelser en gang imellem vil nok fortsat påvirke et par år endnu, men mon ikke de der er mest aktive på den planke er dem der alligevel ikke vil rejse udenlandsk og tror vejen til evig lykke er udvidet grænsekontrol og en ”dem og os” strategi og retorik der både er usympatisk og ødelæggende. Men lad dem om det.

Flysæderne vender gradvist tilbage

Tyrkiet har altid været et prisbilligt rejsemål, billigere end Grækenland, Spanien, Frankrig og Italien pga det store hotel udbud, de lavere lønninger og generelt billigere leveomkostninger. Det skulle gerne blive ved. Men med nærmest alle fly udsolgt fra juli og til uge 42 fik prisen et ordentlig ryk op ad. Heldigvis ser det ud til at flere rejsebureauer og flyselskaber gearer op i 2018.

Mixx Travel, der fik årets initiativpris 2017 går fra i år 15.000 sæder til hele 25.000 sæder i 2018 fra København, Billund og Ålborg. Samtidig vil de sammen med Alt om Alanya lave en kæmpe satsning på udflugter, aktiviteter og aktiv ferie i den nye sæson  – dette bliver præsenteret til rejsemessen i Herning.

SAS er på banen igen. Dejligt at de vender tilbage, de har været savnet og vil igen skabe masser af liv i Gazipasa Airport. Her lander Germania også – og det er netop i deres fly denne artikel bliver skrevet. To gange om ugen flyver dette fine flyselskab fra bla. Hamborg direkte til Gazipasa. God service, tysk punktlighed og ok flytider er kendetegnende for dem.

Flere andre varsler også om flere sæder næste år. Så med den øgede kapacitet er der grundlag for, at de optimistiske toner som kommer fra mange lokale erhvervsdrivende kan gradvist indfries. Det er godt for den by som vi er så mange der elsker at opholde os i.

Dialog må være vejen frem

Da jeg var ung blev min rygsæk udsmykket med et dannebrog af en ens mor når man skulle rejse udenlandsk. Danskere var populære uanset hvor de kom frem. I dag sørger man som ordentlige forældre for at fjerne et dannebrog på rygsækken, hvis de unge mennesker skal rejse ud. En trist udvikling bl.a. på grund af Thuesen Dahl og Støjbergs nationalistiske toner. Det er trist at der er så mange stemmer i at være så modbydelige. Som dansk i Tyrkiet 8 måneder om året har jeg på intet tidspunkt følt mig utryg, bange eller påvirket af den politiske situation, hverken under eller efter militærkups forsøget sidste år. Når jeg ser på de mange turister der trods alt fortsat kommer er jeg overbevist om, at 99,999 % vil sige det samme. At man så også må erkende, at der er i danske medier er en klar overvægt af minoriteter der får lov til at tegne et anderledes billede af hvordan hverdagen rent faktisk er i landet er mig komplet uforståelig. De skader deres egen landsmænd i uhyggelig grad – turismen udgør omkring 12 % af bruttonationalproduktet og en endnu større del af arbejdsstyrken – det er mærkeligt at medierne fortsat ikke kan skabe et mere nuanceret billede af hverdag og trusselsvurderingen – der burde være tæt på nul – eller i hvert fald lavere end i mange andre europæiske hovedsteder.

At jeg så erkender at man kan og har ret til en anden politisk og religiøs overbevisning end den som 52 % har stemt for i Tyrkiet er en helt anden sag. Og fuld respekt for dem der fravælger at rejse hertil, men lad dog os andre være i fred.

Jeg ser hver dag hvor godt humøret er mellem skandinaver og de lokale tyrkere. Der opstår venskaber på kryds og tværs på trods af at den ene spiser gris og den anden ikke gør, at den ene er omskåret og den anden vil frygte en omskæring nærmest som det værste i verden, at den ene drikker alkohol og den anden ikke gør. På trods af de kæmpestore forskelle kulturelt og religiøst er der så meget mere der samler, nemlig gæstfrihed, service, vidunderligt klima  og venlighed.

Det har i snart 30 år gjort bl.a. Alanya området til et af de mest populære rejsemål – og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det vil det fortsat være mange år ud i fremtiden. Så på glad gensyn i 2018 – 300 solskinsdage er ikke at kimse af – og tusind tak for i år.

- Annonce -