12 oplysninger flyselskaberne ikke fortæller dig

10837

Pris på flybilletter
Når du tjekker priser på flybilletter, så pas på med at gøre det for mange gange. Cookies gemmes på din computer og/eller telefon, så hjemmesiden registrerer at du har søgt efter dette fly før – og du kan risikere at prisen stiger, for hver gang du tjekker. Dette simpelthen fordi flyselskaberne gerne vil tjene så mange penge på dig som muligt. Flere og flere hjemmesider er faktisk begyndt at bruge dette trick, så husk at tjekke prisen gennem en ven, inden du køber næste gang, hvis du synes prisen lyder urealistisk dyr.
Flybilletter er som regel billigst tirsdag og onsdag. De dyreste dage er fredag og søndag.

 

Vil du undgå forsinkelser?
Det kan måske virke som tæt på uudholdeligt, at skulle være i lufthavnen midt om natten, når ens fly afgår om morgenen, men faktisk er flyene med de tidligste afgange også de fly med langt færre forsinkelser, end flyene som afgår senere på dagen, ifølge statistikken.

 

Forsinkelser i lufthavnen
Har du nogensinde stået og ventet på et fly, efter at have checket bagage ind og der kun er et kvarter eller halv time tilbage til afgang – og pludselig ændres flytiden til at være forsinket en time eller to? Og du får begrundelsen ”forsinkelse på grund af dårligt vejr”, selv om vejret er fint både i afgangslandet og på den destination du skal til?
Har du også undret dig?
Flyselskaberne vil nødig have at du ved det, men faktisk skyldes dette ofte at en pilot eller stewardesse er forsinket. Flyselskabet ved det oftest godt allerede flere timer før, men forsøger først at vise dette på skærmene så kort tid som muligt, før du skal afsted, fordi du derved ikke kan nå at klage over det eller kræve noget af lufthavnen. På dette tidspunkt har du jo allerede checket din bagage ind og på den måde er du tvunget til at acceptere forsinkelsen.
Og den dårlige undskyldning med ”dårligt vejr” skyldes, at så kan du ikke kræve pengene tilbage for forsinkelsen. Det kan du nemlig kun, hvis begrundelsen er lufthavnens egen skyld, så de giver oftest en anden begrundelse, for ikke at miste penge.

 

Undgå jetlag og turbulens
Et flys konstruktion gør, at det bøjer en smule, imens det flyver, når det udsættes for vindstød; lufttrykket er størst foran og bagerst i flyet. Hvis du er bange for turbulens, er det bedste sted at sætte sig, i midten, hvor flyet bøjer mindst, når der er turbulens. Har du til gengæld tendens til jetlag og er sensitiv overfor tryk, er alle andre steder end midten af flyet bedst, da lufttrykket er kraftigst i midten af kabinen.

 

Nervøs for lyn?
Fly rammes ofte af lyn, når det flyver gennem tordenvejr. Men vær ikke nervøs. Fly er konstrueret, så de kan tåle lyn-nedslag, uden at tage skade. Aluminium afleder lynets energi, så ingen indeni flyet kommer til skade.

 

Beskadiget, forsinket eller forsvundet bagage?
Det første du skal gøre, hvis du ikke modtager din bagage efter ankomst til din destination, er at du skal gå til skranken i lufthavnen og lave en PIR-rapport. Dette skal du gøre, inden du forlader lufthavnen, hvis du vil have nogen chance for at se en erstatning. Kontakt herefter din egen forsikring hurtigst muligt!
Uanset hvad, så gem kvitteringer på alt som du køber på din ferie – men tro nu ikke at forsikringen dækker alt. De dækker som regel kun det højst nødvendige.
Får du din bagage senere på din ferie, skal du senest 20 dage efter rejsen, sende en klage til flyselskabet, for at være berettiget til kompensation.

 

Har du glemt din bagage i lufthavnen?
Så skal du reagere med det samme! Efterladt bagage eller andet som efterlades i lufthavne, opbevares kun i få måneder, hvorefter det sælges på auktion eller destrueres.

 

Undlad at købe kaffe på flyet
Køb din kaffe i lufthavnen, inden afgang. Kaffe der laves i flyet, indeholder ofte op til 100 gange flere bakterier, end den højest tilladte grænse for, hvor mange bakterier der må være i vand. Så drik dik kaffe før du letter eller hold ud til efter landing, for at minimere risikoen for at starte din ferie med ”turist-mave”.

 

Undgå tyveri
Hvis du har købt smykker, elektronik eller andet af stor værdi, så tag det altid med dig i håndbagagen. De tasker vi tjekker ind i lufthavnen, kommer på et samlebånd som er mange minutter langt, ikke altid overvåget , samt mellem mange hænder, før det endeligt sættes på flyet; og ofte er det for fristende for medarbejdere, hvis de får et øjeblik alene med noget bagage.
Så hav altid værdigenstande med dig i håndbagagen, hvis du ønsker at være 100% sikker på, at se dem igen.

 

Duty-free betyder ikke altid at det er billigere
Butikkerne i lufthavnen bestemmer selv priserne og enkelte steder skruer de faktisk op for priserne i de timer, hvor der er allerflest passagerere. Så tjek prisen før du blindt køber, i troen på, at det er billigere.
Flere tilfældige tests viser, at det faktisk er billigere at købe de samme ting andre steder end i lufthavnen.

 

Pak glas og flasker godt ind
Din bagage kastes ofte rundt og håndteres som var det noget, der aldrig kunne gå i stykker. Dette skyldes tidsrestriktioner på de ansatte og travlhed i lufthavnen.
Så sørg for at pakke glas eller andre ting som let kan gå i stykker, ind i dit tøj – hav eventuelt en kuffert med hårde sider; det kan betale sig.

 

Behold ikke stregkode på kufferten
Når du tjekker din bagage ind i lufthavnen, sættes der ofte et stort stregkode-skilt på håndtaget samt to små stregkode-klistermærker på selve kufferten.
Hvis du glemmer at tage stregkoder og skiltet af din bagage, inden du flyver næste gang, risikerer du ikke kun at bagagen ender det forkerte sted, du risikerer også at din information havner i de forkerte hænder. Folk som ved hvordan de skal tyde numrene på dine stregkoder, kan bruge dette til at finde din adresse og anden personlig information.
Så sørg for at smide din bagages stregkoder ud, når du er ankommet – lad dem ikke sidde på din kuffert, som et evigt minde om denne rejse.

 

- Annonce -