- Annonce -

Du sidder på en tyrkisk restaurant.. Menukortet er kun på tyrkisk.
Eller måske er du i Tyrkiet for første gang – og du aner ikke, hvad der er hvad – og hvordan du skal få fat i det..

Hvad gør du nu?

– Du læser med her, selvfølgelig!
Vi guider dig igennem nogle af de mest typiske retter i tyrkiet, samt hvordan du bestiller.

Dette er første artikel i serien af artikler, der guider dig igennem det tyrkiske mad-univers.

Her er 9 tyrkiske retter og 3 desserter.

Menemen

Populær morgenmad i Tyrkiet, men spises bestemt også på alle andre tider af døgnet.
Indhold: Æg stegt sammen med grøntsager som en omelet. Serveres oftest med brød, som dyppes i omeletten.

Mantı (udtales “mante”)

Mantı ligner måske en italiensk pasta-ret i dine øjne, men Mantı er meget unik og anderledes. Retten består af små stykker oksekød eller lam, indbagt og stegt i olie. Serveres med yoghurt og smør samt krydderier.

Vidste du…?
Tyrkisk te – på tyrkisk “Türk çayı” (udtales “tyrk tjaje”) drikkes traditionelt efter at have spist i Tyrkiet.
Drikken er langt mere populær end kaffe og nydes af tyrkere så ofte som muligt; ved alle sociale sammenkomster, ved businessmøder osv.

Börek (udtales “børek”)

En form for wienerbrød med salt-smag, som findes i mange varianter, men oftest med kød og spinat, samt ost. Serveres som ruller der ligner forårsruller, i opdelte stykker eller i lag som lasagne – og benyttes som både morgenmad, middags- samt aftensmad.

Şiş Kebap (udtales “shish kebap”)

Består ganske simpelt af kødstykker (lam, kylling eller fisk) sat på træ- eller metalstænger og grillet over glødende kul, hvilket efterlader kødet saftigt og smagfuldt.

Güllaç (udtales “gyllatsh”)

Traditionel dessert, der ofte serveres under Ramadan. Minder for mange danskere om en slags risengrød.
Består som regel af dej, mælk, rosenvand, nødder og granatæblefrø, men findes i mange forskellige versioner.

Lokum

Navnet lyder måske en smule utiltalende i danske ører, men lokum – også kaldet turkish delight – er en lækker og populær bid til de lækkersultne.
I 1777 blev turkish delight “født” og lige siden har det været en populær eksport-vare.
Hvis du nogensinde har købt en pakke turkish delight, så prøv at købe det friskt næste gang og bliv positivt overrasket. De færdigpakkede versioner er nemlig oftest indtørrede og det fjerner mange af de gode smagsnuancer.

Köfte (udtales “køfte”)

Svarer i sin sammensætning til danske frikadeller – men med oksekød eller lam. Serveres oftest med yoghurt og salat.

Lahmacun (udtales “lahmadjun”)

Populært måltid, som ofte sælges i gadeboder i Tyrkiet eller serveres før hovedret på enkelte restauranter. Bruges også som perfekt lille madpakke, når tyrkerne er på farten.
Findes i to versioner: små og store. Ligner en pizza, men med meget færre ingredienser på.
Består af fladt, sprødt brød, toppet med kød, salat og citron. Vegetar-versionen er med rødbede-stykker istedet for kød.

Pide

Denne ret kaldes ofte for “pizza” i Tyrkiet og består af et bådformet fladt brød serveret med ingredienser på toppen, oftest kød, grønt og ost.

Dolma

Dolma er en forkortelse af “dolmak”, som på tyrkisk betyder “at fylde”; hvilket beskriver dette måltid godt. Dolma består af vinblade, rullet om fyld (dette fyld er løg, ris , grønt og krydderier, blandet sammen), men kan også betyde fyldte paprika, courgetter og aubergine.

Döner (udtales “døner”)

Ligner det som vi i Danmark kalder pita-brød, men smager langt bedre! Består af ristet brød, kylling , lam eller oksekød samt salat. Du vil ikke fortryde at nappe en döner med dig på vejen fra take away boder på gaden; der er god grund til at denne ret sælges flere og flere steder.

Vidste du…?
I Danmark bruger vi kniv og gaffel, men til de fleste tyrkiske retter, er skeen faktisk din bedste ven, langt mere en gaflen – eksempelvis er ris og sauce langt nemmere at få med, når du bruger en ske.
I Tyrkiet foretrækker flere at spise med ske, end med gaffel.

Baklava

Lækker, sprød og sød, helt unik wienerbrødsdessert med puffet, sprød dej samt sirup og nødder, der aldrig går af mode! Vi har smagt mange versioner af baklava, men aldrig smagt det bedre andre steder end i Tyrkiet. Toppet med pistacienødder, er det allerbedst.

SÅDAN BESTILLER DU PÅ EN RESTAURANT, NÅR DU IKKE KAN ET ORD TYRKISK ENDNU:

Først beslutter du dig for hvilke retter du ønsker fra menukortet..
Eventuelt kan du pege, hvis tjeneren ikke forstår din udtale – og vise med fingrene hvor mange.
Men hvis du vil gå hele vejen, så kan du også prøve med følgende:
1 stk ønskes: “Bir tane (og navnet på den ret du ønsker) istiyorum” (istiyorum udtales “istijorum”)
2 stks ønskes: “Iki tane (og navnet på den ret du ønsker to af) istiyorum”
3 stk ønskes: “üç (udtales “ytch”) tane (tane betyder stk) istiyorum”
4 stk ønskes: “dört (udtales “dørt”) tane istiyorum”

- Annonce -